Budite umjereni u jelu i piću!

Budite umjereni u jelu i piću!

Pretjerivanje u jelu i piću tijekom blagdana razlogom je pojačane opterećenosti hitnih službi. Najčešći razlozi za traženje pomoći su tegobe probavnog trakta, odnosno bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev, zatim kardiovaskularne tegobe, od najblažih do najtežih koje ugrožavaju život, a slijede stanja opijenosti i trovanja alkoholom. Ne treba ni spominjati one dobro poznate osjećaje mamurluka, umora, prezasićenosti, tromosti, mučnine i glavobolje.

 

Posljedice pretjerivanja u jelu i piću mogu biti dugoročne pa zahtijevaju i dugotrajniji tretman, ali nekih se možemo riješiti i sami poput loše probave i mamurluka.

 

Kako riješiti taj problem?

Potrebno je paziti na količinu i vrstu hrane koju konzumirate. Izbjegavajte masnu hranu i prejedanje! Ukoliko ste pušač, prestanite pušiti, jer duhanski dim loše utječe na Vaš želudac. Ako Vam je to preteško, pokušajte barem izbjeći cigaretu neposredno nakon jela. Nakon obroka krenite u laganu šetnju što je višestruko korisno. izbjegavajte lijekove, jer mogu  nadražiti već osjetljivu sluznicu želuca.

Koju prehranu preporučiti nakon perioda pretjerane konzumacije teške hrane?

 

„U današnje se vrijeme smatra da je našem organizmu najprimjerenija prehrana mediteranskog tipa, takozvana piramida zdrave prehrane. To podrazumijeva prehranu s dosta povrća i voća, s proteinima ribljeg podrijetla te sa što manje masnoća životinjskog podrijetla. I sve to u malim količinama. Uz dobru limunadu, voćni čaj, lagane juhe te tjelesne aktivnosti ili lagane šetnje i vaše će tegobe brže proći“, savjetuje Marijana Kraljević – Šmalcelj, dr. med., specijalistica interne medicine u Poliklinici Sunce.