Etički aspekti i kontroverze ranog schrining programa kod trudnica

Zagreb, 12.09.2016 - Seminar u Poliklinici Sunce, Etièki aspekti i kontroverze ranog skrining programa kod trudnica.

U Poliklinici SUNCE 12.9.2016. godine je održan još jedan planirani sastanak primalja i ostalog medicinskog osoblja na temu Etički aspekti i kontroverze ranog schrining programa kod trudnica.
U ulozi predavača ovaj put našla se primalja Nikolina Ciban koja je iznijela interesantne stavove na navedenu temu. Podsjetila je sve prisutne kako se neinvazivni test Nifty/Harmony temelji na suvremenim spoznajama da se u krvi trudnice nalazi određen udjel slobodne DNK ploda. Analiza se izvodi upotrebom najnovije tehnologije DNK sekvenciranja, kod koje eventualno povećanje udjela plodove DNK za određen kromosom znači prisutnost trisomije. Pouzdanost i izvanredna preciznost tehnologije je dokazana u više kliničkih studija.
Istaknula je kako ne smijemo smetnuti s uma da je selekcija ljudskih jedinki na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga ipak neprihvatljiv i nemoralan čin. Granice moraju biti nepopustljive u obrani od napretka koji vodi nazadovanju prava čovječanstva na održanje prema prirodnim zakonima.