Je li HPV samo prolazna infekcija?

Je li HPV samo prolazna infekcija?

 

Mladi se u današnje vrijeme u spolne odnose upuštaju sve ranije, nerijetko bez adekvatne zaštite te nesvjesni koje sve pritom bolesti vrebaju. Unatoč činjenici da se i obrazovne institucije, ali i mnogi roditelji, ulaskom djece u pubertet, a i ranije, intenzivno uključuju u osvješćivanje  mladih o „velikom koraku“ upuštanja u prve intimne odnose, statistike neželjenih trudnoća, ali i spolnih bolesti kod mladih su poražavajuće.

 

Mlade ugrožava neznanje i neiskustvo

 

Jedna od najčešćih spolnih bolesti je HPV infekcija. I premda je većina od 115 tipova HPV-a, koliko su ih znanstvenici utvrdili do današnjih dana, bezopasna, odnosno neće se razviti nikakvi simptom te će infekcija proći sama od sebe, nepravovremeno tretiranje i zanemarivanje ozbiljnijih oblika HPV infekcija (infekcija humanim papiloma virisom), može dovesti do značajnijih posljedica i težih oboljenja. Naime, infekcije HPV virusom visokog rizika mogu dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice, vanjskog spolovila, vagine, anusa, rektuma i penisa (iznimno rijetko). Napomenimo, da je infekcija HPV-om najčešća spolno prenosiva bolest kod žena i muškaraca te se pri prvom spolnom kontaktu inficira 50 posto žena, dok je i dalje najugroženija skupina adolescenata, gdje taj postotak raste i do 80 posto.

Kako smo već istaknuli postoje visokorizični tipovi (VR HPV) koji mogu potencirati maligna oboljenja, te niskorizični tipovi koji obično uzrokuju manje citološke abnormalnosti na PAPA-testu ili genitalne bradavice (kondilome).

 

No, kako uopće dolazi do genitalne infekcije HPV-om?

 

Svaka osoba koja je imala spolni kontakt s inficiranom osobom također može biti inficirana, a time prenijeti virus i na svoje spolne partnere, pritom ni ne sluteći da je zaražena. Veći broj partnera, potencijalno znači i veći broj zaraženih osoba.

HPV se prenosi spolnim kontaktom putem sluznice ili dodirom kože na kožu. Najčešće je infekcija prolazna, jer imunosni sustav organizma savlada virus i većina infekcija prođe unutar 24 mjeseca. Ukoliko infekcija s visokorizičnim HPV-om perzistira povezana je s predkanceroznim promjenama koje mogu prijeći u cervikalni karcinom. Perzistencija odnosno zadržavanje virusa povezana je s rizičnim spolnim ponašanjem i većim brojem partnera, pušenjem cigareta i oralnim kontraceptivima. U većini slučajeva  virus živi u stanicama kože ili sluznice i obično ne izaziva nikakve simptome.

No, kod viskorizičnih tipova genom virusa se ugradi u genom stanice domaćina tj. zaražene osobe. Tipovi 16 i 18, u otprilike 20% slučajeva mogu dovesti do predkanceroznih promjena i raka vrata maternice  (CIN I, CIN II, CIN III, CIS). Dovode do vaginalnih displazija (VaIN), vulvarnih displazija (VIN) i karcinoma, kao što su karcinom grlića maternice i rektalni karcinomi, u perianalnoj regiji (PAIN), a u analnoj regiji (AIN).

 

Ne odgađajte pregled kod ginekologa!

 

Izuzetno je važno obavljati redovite ginekološke preglede, kod lezija niskog stupnja trebaju se ponavljati PAPA testovi, jer najčešće spontano prolaze, a kod lezija visokog stupnja preporučuje se kolposkopija, biopsija i liječenje. Histološki potvrđena dijagnoza može se tretirati krioterapijom, laserom, hladnom koagulacijom, ekscizijom dijametrijaskom omčom (LETZ) ili eventualno klasičnom konizacijom nožem.

No, mudri vole reći, bolje spriječiti, nego liječiti. Kako? Primarnom prevencijom koja uključuje edukaciju kod mladih o odgađanju stupanja u spolne odnose, kao i o odgovornom spolnom ponašanju i uporabi prezervativa (kondoma).

Valja istaknuti i cijepljenje protiv HPV-a koje je djelotvorno ako se primi prije stupanja u spolne odnose ili prije zaraze HPV-om. U Hrvatskoj su prisutna dva cjepiva: četverovalentno protiv tipova 6, 11, 16 i 18 te dvovalentno protiv tipova 16 i 18. Cjepivo je sigurno, dobro se podnosi, visoko je imunogeno i učinkovito protiv HPV infekcije i cervikalnih bolest.

Takvim savjesnim i odgovornim ponašanjem štitite sebe i svog partnera od neželjenih posljedica, ali i sprječavate širenje infekcije.