Kako protiv gripe i prehlade?

Vrijeme je gripe. Virusi i prehlade i gripe vrebaju u domovima, vrtićima i školama, kao uostalom i svake godine. I tu nema pomoći ni adekvatne zaštite. Dovoljno je da ste u blizini bolesne osobe i već ste zaraženi, a time i potencijalni prenositelj dalje. I prije nego se razviju svi simptomi bolesti, osoba je zarazna, tako da je udaljavanje od osobe koja kašljuca i šmrca, u trenutku kada to i primijetite već prekasno.

Ipak htjeli bismo s Vama podijeliti nekoliko savjeta kako što učinkovitije izbjegavati i oduprijeti se napadima virusa i bakterija.

Prvo i osnovno pravilo koje su nas učili i roditelji i djedovi i bake i tete u vrtićima i učiteljice je redovito i temeljito pranje ruku, jer je to najjednostavniji i najefikasniji način da se riješite prehlade i gripe i da je ne širite dalje. Pritom valja napomenuti da „brljanje“ s rukama ispod vode neće previše pomoći. Stoga ruke treba temeljito oprati sapunom i mlakom vodom te ih isto tako dobro osušiti nakon pranja.

Ruke valja oprati nakon odlaska na wc, prije i poslije jela, na povratku iz vrtića, škole ili bilo koje drugog izlaska poput parka, trgovine. Prenesite to znanje djeci kako bi učinkovito pranje ruku primijenili i kada nisu kod kuće ili s vama. Naime, neoprane ruke prekrivene su tisućama bakterija i klica i samo mali dodir nosa ili očiju prenosi ih u sluznici odakle im je dalje otvoren put prema tijelu i vrlo brzo su izravno u krvotoku.

Dobar savjet je i da ukoliko vas ili vaše dijete zasvrbi oko ili nos, ta područja tretirate maramicom ili nekim drugim čistim predmetom, što se preporuča i u slučajevima kašljanja i kihanja i sprječavanja širenja zaraze.

Vaše zdravlje i otpornost na prehladu i gripu svakako možete zadržati jačanjem imuniteta zdravom hranom, vodom, zdravim napitcima te mineralima i vitaminima. Isto tako boravite što više na svježem zraku i u prirodi. Premda mnogi zimske trenutke vole zamijeniti toplinom vlastitih domova, upravo su centralno grijanje i zatvoreni prostori skladišta bakterija, a nisu baš ni poticaji za jačanje i održavanje imuniteta.

Jedan od načina borbe sa zarazama i bolesti je i cijepljenje, premda se mnogi ne slažu oko njegove učinkovitosti i svrsishodnosti. No, prepustimo taj dio liječnicima koji su se i školovali za to, ali svakako odluku donesite na vrijeme, prije pojave prvih simptoma zaraze i bolesti.