Nesanica

 

Nesanica ozbiljno narušava kvalitetu svakodnevnog života

Svatko od nas zna što je nesanica jer se barem jednom u životu i susreo s njom. Stručnjaci je definiraju kao poremećaj sna, odnosno nedostatak sna, bilo kvalitativnog bilo kvantitativnog, te promjenama u ritmu spavanja, odnosno čestog buđenja i dugotrajnih budnih stanja. Istraživanja pokazuju da kod osoba koje često pate od nesanice postoji visoka povezanost sa slabijim funkcioniranjem na svim područjima života, bilo da je riječ o fizičkom, psihičkom, emocionalnom ili socijalnom. Osim toga, lakše se razbolijevaju, imaju problema s koncentracijom, izostaju s posla, manje sudjeluju u timskom radu i manje se rekreiraju.

 

I djeca mogu patiti od nesanice

Nesanica, koja je zapravo simptom a ne poremećaj, te se može manifestirati u različitim akutnim ili kroničnim stanjima, ne bira dob i podložni su joj svi. U većini slučajeva, srećom, nije simptom organskih promjena, nego je pokazatelj funkcionalnog poremećaja koji se poistovjećuje s određenim stanjem psihosomatske neravnoteže. Od nesanice često pate i djeca, a uglavnom je riječ o problemu uspavljivanja ili nemirnom snu koji je najčešće isprekidan noćnim morama ili neuobičajenim i neugodnim promjenama sredine. Poseban poremećaj sna je somnambulizam (mjesečarenje), a riječ je o automatskim motoričkim manifestacijama dovoljno finaliziranim i organiziranim da osoba hoda u snu, ali se kasnije ničega ne sjeća. U odraslih osoba nesanica je poremećaj koji se razlikuje prema značenju i težini. Pritom treba reći da je poprilično teško utvrditi vrijeme optimalnog trajanja sna (u nekih osoba može varirati od šest do sedam sati, a u nekih do devet, čak i deset sati).

Simptomi poremećaja sna jesu i teškoće vezane uz uspavljivanje, smanjenu kvalitetu sna i česta buđenja. Da bi se težina problema precizno odredila, posebice kada je riječ o slučajevima produljene nesanice bez očitih uzroka, korisne su EEG pretrage, tj. utvrđivanje vrste moždanih valova i ocjena disanja, mišićne aktivnosti i drugih tjelesnih funkcija tijekom spavanja.

 

Miran san uz pomoć psihoterapije

Premda teške nesanice mnogima stvaraju velike probleme jer se učestalo osjećaju umornima i bezvoljnima, nerijetko im liječnici ne žele dati jače lijekove što je opravdano jer lijekovi ne liječe uzrok nesanice već kratkoročno ublažavaju simptome a s tim u vezi ne pomažu ni biljni pripravci. U takvim slučajevima pomaže psihoterapija. Psihoterapija ili psihološko savjetovanje je jedan od oblika podrške pri suočavanju sa svakodnevnim teškoćama ili izvanrednim životnim događajima. Psihoterapeutsko savjetovanje predstavlja pružanje psihološke podrške kroz suradnički odnos pojedinca i psihologa. Psihoterapija je proces u kojem terapeut podržava klijenta na putu osobnog rasta i pomaže mu razgovorom i drugim tehnikama suočiti se sa vlastitim problemima i pronaći adekvatne odgovore i načine njihova rješavanja s ciljem postizanja bolje funkcionalnosti, cjelovitosti i osjećaja zadovoljstva i dobrobiti. Mitsko stajalište o psihoterapiji kao liječenju bolesnih ljudi samo je lažan mit nažalost još uvijek perzistentan u našem društvu. U sigurnom okruženju punom razumijevanja i podrške osoba može naučiti i vježbati drugačije obrasce ponašanja koje se u svakodnevnom životu ne usuđuje, može preispitivati i propitivati dosadašnje vrijednosti, načine funkcioniranja i poglede na svijet.

Ni jedan terapeutski postupak nema za cilj mijenjanje vanjskih događaja, već je usmjeren na mijenjanje unutrašnje percepcije koju osoba stvara o tim događajima. Tehnike koje se mogu koristiti u psihoterapiji, osim razgovora, su crtež, igranje uloga, pisanje, različite projektivne tehnike, pokret, relaksacija, vođena vizualizacija, meditacija, rad na tijelu i drugo.

Iako psihoterapija nikome ne odmaže, odnosno preporučuje se svakoj osobi koja želi napredovati na osobnom i/ili profesionalnom planu, svakog pojedinca potrebno je pozorno procijeniti i na vrijeme uočiti je li nesanica jedna od manifestacija drugih bolesti i stanja, koji se tretiraju drugim specifičnim medicinskim metodama, npr. prekomjerna konzumacija kofeina, hipertireoza i sl. U svakom slučaju, treba naglasiti da je psihoterapija vrijedna metoda uz koju pojedinac uči bolje funkcionirati pa čak i u slučajevima kada su određene poteškoće kao što je nesanica manifestacije organskih promjena.