ODRŽAN STRUČNO – ZNANSTVENI SKUP POLIKLINIKE SUNCE U DVORCU KUTJEVO

151107_6738_vijest

U organizaciji Poliklinike Sunce, od 6. do 8. studenog, održan je u Dvorcu Kutjevo, u kongresnom centru Koncerna Agram, stručno-znanstveni skup pod nazivom „Najnovije smjernice u ranom otkrivanju važnijih javno-zdravstvenih problema i potencijali razvoja nad-standarda“. Na skupu koji je Hrvatska liječnička komora honorirala s najvišom kategorizacijom za domaće stručno-znanstvene skupove, sudjelovalo je više od 50 liječnika različitih internističkih, radioloških te drugih specijalnosti i subspecijalnosti.


Na skupu su izložene i raspravljane najnovije smjernice najrelevantnijih stručnih društava iz EU i SAD te RH, u području tzv. medicine ranog otkrivanja, za neke od opće-zdravstveno najvažnijih bolesti današnjice, poput Ateroskleroze i kardiovaskularne bolesti, maligne bolesti dojke, pluća te utrobnih organa, tzv. metaboličkog sindroma itd.

Tzv. medicina ranog otkrivanja (eng. early-detection, screening) predstavlja jedno od žarišnih područja istraživanja i napretka u medicini danas, a posebno nakon 1990-tih. U ovom području, nešto više u zapadnom svijetu, a nešto manje kod nas, svjedoci smo značajnih novih razvoja, uvođenja sve većeg broja raznih programa, među kojima pritom postoje bitne razlike na nacionalnim razinama, ali i razinama različitih stručnih društava.

Medicina ranog otkrivanja, prvenstveno u obliku tzv. sistematskih pregleda, predstavlja najvažnije područje bavljenja Poliklinike Sunce, s više od 70.000 obrađenih pacijenata samo prošle godine, u kojem pokušavamo kontinuirano implementirati najnovija svjetska dostignuća i standarde, a također ponuditi i nad-standarde gdje je to moguće, sve cilju ranog otkrivanja po život opasnih bolesti i spašavanja ljudskih života. Prema našim saznanjima, radilo se o prvom skupu ove vrste i razine u organizaciji jedne privatne medicinske ustanove u RH.