Poliklinike Sunce opremljene su najsuvremenijom dijagnostičkom opremom dostupnom na svjetskom tržištu. Potvrđuje to i Poliklinika Sunce na zagrebačkom Trnju koja je rangirana među sto najbolje opremljenih poliklinika u svijetu. U sustav Poliklinika Sunce uloženo je 400 milijuna kuna.

 

Od vrhunskih dijagnostičkih uređaja posebno bismo izdvojili:

MSCT uređaj Somatom Definition 64

MSCT_Somatom_Definition

MSCT (MultiSlice CT, odnosno višeslojni CT) uređaj Somatom Definition 64 predstavlja tehnološki vrhunac u razvoju uređaja za kompjutersku tomografiju (CT), kako zbog kvalitete obrade tako i zbog zaštite pacijenta od suvišnog zračenja.

Uređaj omogućuje vrhunsku kvalitetu pregleda i dijagnostike svih organskih sustava, poput probavnog sustava, organa trbušne šupljine (abdomen), zatim prsišta, pluća i medijastinalnih organa, neurološkog sustava, pregleda u području glave i vrata te mišićnog i koštanog sustava. Također, uređaj omogućuje izvođenje CT-angiografije aorte i njezinih ogranaka, karotidnih arterija te arterija ruku i nogu, kao i arterija mozga.

 

Kao posebnost među sličnim uređajima zadnje generacije izdvojili bismo:

 • oslikavanje srca i analizu prohodnosti koronarnih arterija (CT-koronarografija), bez primjene lijekova za usporavanje rada srca.

CT-koronarografija predstavlja alternativu klasičnoj, kateterskoj koronarografiji te je ugodnija i sigurnija za pacijenta, s obzirom da je minimalno invazivna metoda.

Više o oslikavanju srca i krvnih žila srca možete pronaći na  MSCT 64 koronarografija i MSCT 64 kalcijski score koronarnih arterija.

MSCT uređaj Brillance 64

msct

MSCT uređaj Brillance koristi 64 kanala, odnosno u vremenu od 0,4 sekunde daje 64 slike, što značajno utječe na skraćivanje vremena pretrage. Zbog velike brzine snimanja uređaj omogućuje vrhunsku kvalitetu pregleda svih sustava, kao što su probavni sustav i abdomen, pluća i medijastinalni organi gdje ističemo CT koronarografiju, neurološki sustav, preglede u području glave i vrata, kao i preglede mišićnog i koštanog sustava. Uređaj omogućuje i izvođenje CT-angiografije aorte i njezinih ogranaka, karotidnih te arterija ruku i nogu, kao i arterija mozga. Također primjenjuje najnovije tehnike reduciranja doze zračenja, u svrhu postizanja vrhunske dijagnostike uz najveće moguće smanjenje rizika zračenja, kako za pacijenta, tako i za osoblje.

 

Kao posebnost izdvojili bismo:

 • Oslikavanje srca i analizu prohodnosti koronarnih arterija (CT-koronarografija). Pretraga predstavlja alternativu klasičnoj, kateterskoj koronarografiji te je ugodnija i sigurnija za pacijenta, s obzirom da je minimalno invazivna metoda
 • iDOSE opciju kojom se smanjuju doze zračenja do 80% uz zadržavanje iste kvalitete slike.

Više o pretragama možete pronaći na  MSCT 64 kralježnice, MSCT 64 glave, MSCT 64 zglobova, MSCT 64 screening pluća.

MR uređaj Achieva 1,5 T

Uređaj za magnetsku rezonanciju Achieva, koji predstavlja vrhunac u klasi uređaja od 1,5 T, omogućuje dijagnostiku bolesti neurološkog sustava, preglede glave i vrata, mišičinog i koštanog sustava, trbušne šupljine i medijastinuma te izvođenje MR-angiografije aorte i njezinih ogranaka, karotidnih arterija, arterija ruku i nogu, kao i arterija u mozgu.

 

Kao posebnosti izdvojili bismo:

 • Oslikavanje dojke s mogućnošću biopsije
 • Oslikavanje cijelog tijela u vrlo kratkom vremenu
 • Jedinstvenu aplikaciju namijenjenu dijagnostici srca i krvnih žila, uključujući funkcionalno oslikavanje srca.

Više o pretragama magnetskom rezonancijom možete pronaći u Uslugama, a istaknuli bismo MR dojki s kontrastom, MR abdomena, Probirni MR abdomena.

MR uređaj Magnetom Espree 1.5 T

Uređaj Magnetom Espree 1.5 T predstavlja tehnološki vrh u kategoriji uređaja za magnetsku rezonanciju (MR).

Uređaj omogućuje dijagnostiku bolesti neurološkog sustava, preglede u području glave i vrata, mišičinog i koštanog sustava te u području trbušne šupljine i medijastinuma, kao i izvođenje MR-angiografije aorte i njezinih ogranaka, karotidnih arterija, arterija ruku i nogu te arterija u mozgu.

Uređajem je moguće oslikavanje funkcije srca te perfuzije miokarda.

 

Kao posebnost MR Magnetom Espree 1.5 T uređaja izdvojili bismo:

 • Jedinstven dizajn koji omogućuje obradu pacijenata koji pate od klaustrofobije, odnosno pacijenata sa strahom od skučenih i zatvorenih prostora (10 do 15% opće populacije).
 • Uređaj, također omogućuje i obradu pacijenata tjelesne težine do 220 kg, što je značajno više u odnosu na nosivost sličnih uređaja, ograničenih na najveću težinu pacijenata od 120 do 130 kg.

Više o dijagnostičkim pretragama koje radimo na ovom uređaju možete pronaći u Uslugama, a istaknuli bismo MR muskuloskeletnog sustava, MR dojki s kontrastom, MR abdomena, MR fistulografija, MR kralježnice.

MR uređaj Magnetom Symphony 1,5 T

Magnetom_Symphony

MR Magnetom Symphony jakosti  1,5 Tesla, zbog korištenja napredne tehnologije i naknadnih rekonstrukcija, omogućava 3D analizu snimanog područja te bolju i lakšu interpretaciju nalaza i postavljanje dijagnoze.

Magnetska rezonancija (MR) je neinvazivna,  visoko sofisticirana dijagnostička metoda, kod koje se za dobivanje slike tijela upotrebljava snažan magnet i radiovalovi, tj. nema upotrebe ionizirajućeg zračenja (rendgensko zračenje) . Metoda nema poznatih štetnih učinaka na ljudski organizam.

 

Izdvojili bismo da se MR Magnetom Symphony koristi kao metoda izbora kod:

 • Dijagnostike mišićno-koštanog sustava (kod trauma, sportskih ozljeda, upalnih bolesti, degenerativnih bolesti zglobova)
 • MR mozga, omogućava najdetaljniji prikaz strukture mozga
 • MR kralježnice (za analizu promjena na intervertebralnim diskovima, ostalim strukturama kralježnice…)

Više o o uslugama koje pružamo na MR uređaju možete pronaći na  MR muskuloskeletnog sustava, MR kralježnice, MR glave.

RTG uređaj Axiom Iconos R200

Axiom_Iconos_R200

Digitalni teledirigirani uređaj za fluoroskopiju i radiografiju Axiom Iconos R200 koristi se za sve pretrage gastrointestinalnog trakta, slike kostiju, uključujući i artografije s mogućnošću dobivanja žive flouroskopske slike vrhunske kvalitete.

 

Više o dijagnostičkim pretragama koje radimo na ovom uređaju možete pronaći u Uslugama, a istaknuli bismo Intravenozna urografija, Histerosalpingografija, Pasaža crijeva po Pansdorfu, Irigografija.

RTG uređaj Axiom Aristos MX

AXIOMAristos_MX_mal

Axiom Aristos MX je univerzalni digitalni radiografski sustav za sve standardne pretrage glave, kralježnice, abdomena, ekstremiteta i pluća. Nova tehnologija ravnih detektora direktne pretvorbe rendgenskog zračenja u digitalni signal omogućuje precizniju dijagnostiku i smanjuje rendgensku dozu potrebnu za dobivanje slike.

 

O dijagnostičkim pretragama na ovom uređaju možete pronaći u Uslugama RTG snimka srca i pluća i RTG kralježnice.

Mamomat Fusion

Mammomat Fusion pripada novoj generacija digitalnih mamografa, nabavljen je krajem 2014. godine za svakodnevni screening i dijagnostiku bolesti dojki. Fusion je digitalni rendgenski uređaj koji omogućava snimanje dojki korištenjem minimalne doze zračenja.

Digitalna radna stanica za analizu snimaka, mogućnost uvećanja detalja i usporedbe s ranijim snimkama, smanjuju potrebu za dodatnim snimanjem i povećavaju pouzdanost dijagnostike bolesti dojke.

Mamografija je dijagnostička metoda kojom otkrivamo bolesti dojke, a s obzirom na porast u pobolijevanju od maligne bolesti dojke, ona je važan dio sistematskih pregleda i preventivne medicine.

 

Više o o digitalnoj Mamografiji   i ostalim pretragama koje koristimo u dijagnostici bolesti dojki  MR dojki  i UZV dojki

Mamomat 1000

Mammomat 1000 se koristi za svakodnevni screening i dijagnostiku bolesti dojki. Uređaj je digitaliziran čime se pomoću digitalne radne stanica za analizu snimaka dobija mogućnost uvećanja detalja i usporedbe s ranijim snimkama te smanjuje se potreba za dodatnim snimanjem. Uređaj je građen na način da se jačina kompresije dojke automatski prilagođava anatomiji dojke što doprinosi većoj komfornosti pacijentica prilikom snimanja.

Mamografija je dijagnostička metoda kojom otkrivamo bolesti dojke, a s obzirom na porast u pobolijevanju od maligne bolesti dojke, ona je važan dio sistematskih pregleda i preventivne medicine.

 

Izdvojili bismo mamografiju kao prvu metodu  u dijagnostici bolesti dojki , a više o dijagnostici možete pronaći u uslugama  Mamografija , MR dojki i UZV dojki.

UZV uređaj Acuson S1000 – 4 D

4D ACUSON S1000 – novi inovativni Siemensov UZV uređaj dizajniran da  korištenjem kličnički dokazanih inovacija  i aplikacija omogućuje vrhunsku kvalitetu slike.

UZV S-1000 je opremljen aplikacijama  koje omogućuju široki spektar naprednih funkcija i mjerenja koje se koriste u ginekologiji. Time je postignut izvanredan i jasan 4D prikaz morfologije fetusa (trup, morfologija glavice, kralježnica, detaljna analizu struktura poput lica i udova).

Pomoću visoke rezulucije slike omogućen je prikaz do najsitnijih detalja  morfologije i sluznice maternice, jajnika, jajovoda, mokraćnog mjehura, uretre i vaginalnih stijenki. Koristi se i u postupku potpomognute oplodnje (folikulometrija) kao i za otkrivanje i praćenje različitih dobroćudnih i zloćudnih promjena reproduktivnih organa.

 

Izdvojili bismo da je

 • Korištenjem napredne 4D slikovne tehnologije omogućena brza i točna dijagnostika
 • Zbog automatiziranih izračuna smanjuje se potrebno vrijeme pretrage za pacijenticu
 • Izvanredan 4D prikaz morfologije fetusa, a više o trudničkom UZV-u možete pronaći u Uslugama 4D UZV

UZV uređaj Voluson S8

Voluson_S8_mal

4D VOLUSON S8 – UZV uređaj izvanredne kvalitete slike,  omogućuje čisti prikaz organa prilikom trudničkih i ginekoloških ultrazvučnih pregleda.

VOLUSON S8  je opremljen naprednim fetalnim echo slikovnim tehnologijama pomoću kojih dobijamo detaljne trodimenzionalne slike srca bebe te  vizualizaciju cijelog rada srca što omogućuje otkrivanje srčanih mana kod nerođenog djeteta.

U ginekološkom UZV praćenju kroz redovite  godišnje sistematske preglede,  zahvaljujući visokoj rezuluciji slike omogućen je prikaz do najsitnijih detalja  morfologije i sluznice maternice, jajnika, jajovoda, mokraćnog mjehura, uretre i vaginalnih stijenki. Dijagnostika patoloških  stanja reproduktivnog sustava  žene time je značajno pouzdanija i brža.

 

Izdvojili bismo

UZV uređaj Voluson S6

Voluson_S8_mal

4D VOLUSON S6 – UZV uređaj izvanredne kvalitete slike,  omogućuje čisti prikaz organa prilikom trudničkih i ginekoloških ultrazvučnih pregleda.

VOLUSON S6  je opremljen naprednim fetalnim echo slikovnim tehnologijama pomoću kojih dobijamo detaljne trodimenzionalne slike srca bebe te  vizualizaciju cijelog rada srca što omogućuje otkrivanje srčanih mana kod nerođenog djeteta.

U ginekološkom UZV praćenju kroz redovite  godišnje sistematske preglede,  zahvaljujući visokoj rezuluciji slike omogućen je prikaz do najsitnijih detalja  morfologije i sluznice maternice, jajnika, jajovoda, mokraćnog mjehura, uretre i vaginalnih stijenki. Dijagnostika patoloških  stanja reproduktivnog sustava  žene time je značajno pouzdanija i brža.

 

Izdvojili bismo

 • 2D/3Diostale aplikacije kao VCI, SonoAVC follicle pomažu u dijagnosticiranjuendometrioze i  prisustvatkiva endometrijaizvan maternice, u praćenju razvoja folikula. Više možete pronaći  na uslugama Ginekološki color doppler  i Ginekološki UZV 
 • Visokokvalitetnu sliku kod praćenja trudnoće i izvanredan prikaz anatomije nerođenog djeteta kod 4D trudničkog UZV-u

Digitalni ortopan

Digitalni_ortopan

Digitalni ortopan omogućuje panoramsko slikanje zuba gornje i donje čeljusti, panoramsko slikanje po segmentima te specijalne geometrijske projekcije (kefalometrija).

Digitalni ortopan ima visoku preciznost što omogućuje najkvalitetniji i vrlo detaljan prikaz svih struktura zbog čega ima i bolju dijagnostičku primjenu uz manju dozu zračenja u odnosu na klasičan snimak.

Vrhunski zapis RTG snimaka izdaje se na filmu, elektronskom zapisu (CD/DVD), a moguće ih je poslati i elektroničkom poštom.

 

Više o samoj pretrazi možete pronaći u Uslugama Ortopan.

Fizikalna terapija Swiss dolorclast

Swiss-Dolorclast

Swiss Dolorclast je uređaj koji koristi pneumatski izvor mehaničkih udarnih valova koji se preko odgovarajuće sonde prenose do bolnog područja. Učinci ovakve terapije na tkivo su ubrzan metabolizam, resorpcija depozita kalcija u tetivama i smanjenje osjetljivosti na bol. Učinci koji se manifestiraju neposredno nakon terapije prvenstveno su smanjenje bolne osjetljivosti zbog podražaja aferentnih osjetilnih vlakna perifernih živaca, a što aktivira mehanizme koji inhibiraju osjet boli u stražnjem rogu leđne moždine. Udarni valovi mijenjaju okoliš stanica te na taj način potiču otpuštanje tvari koje blokiraju bolni podražaj, odnosno koje smanjuju lokalnu bolnu osjetljivost (endorfini).

Učinci koji se manifestiraju danima i mjesecima nakon terapije nastaju zbog toga što udarni valovi djeluju na staničnu membranu na način da receptori za bol više ne prenose signale. Potiču i promjenu kronične upale u akutnu i na taj način aktiviraju mehanizme samoozdravljenja.

 

Glavne indikacije za primjenu terapije radijalnim udarnim valovima su:

 • Plantarni fascitis (upala tabanskih sveza stopala) s ili bez petnog trna
 • Bolno rame (kalcifikacije tetive m.supraspinatusa i m.infraspinatusa)
 • Teniski lakat
 • Skakačko koljeno (sindrom vrha patele)
 • Upala hvatišta tetiva zdjelično-natkoljeničnih mišića
 • Upale ahilove tetive
 • Stare povrede s okoštavanjem te tretiranje kod stres fraktura. Otkriveno je da se uporabom nižih energija ubrzava zarastanje napuknuća kostiju.

Više o pretrazi možete pronaći i u Uslugama Terapija udarnim valom, dolorclast.

Fizikalna terapija HIRO laser

HILT (High Intensity Laser Therapy) terapija je nova terapijska metoda koja se primjenjuje pomoću HIRO uređaja, lasera visokog intenziteta pulsa za liječenje duboko smještenih mišićno-tetivnih i zglobnih patoloških stanja uzrokovanih traumom i/ili degenerativnim promjenama. Ovom terapijom se postiže brzo rješavanje kontraktura uz smanjenje boli, poboljšava se opskrba hranjivim tvarima i resorpcija nakupljene tekućine, smanjuje se zglobna upala i stimulira obnova zglobne hrskavice.

 

Indikacije za primjenu HILT terapije su:

 • Artroza i degenerativna oboljenja hrskavice
 • Burzitis, sinovitis, kapsulitis, epikonilitis (upala sluzne vrećice, ovojnice, zglobne kapsule, epokondila)
 • Tendinitis i tenosinovitis (upala tetive i tetivne ovojnice)
 • Edemi i hematomi uzrokovani traumom
 • Posttraumatska stanja i stanja izazvana preopterećenjem
 • Sportske ozljede.

Više o pretrazi možete pronaći i u Uslugama Terapija laserom visokog intenziteta (HILT).

Biokemijski analizator AU400

Biokemijskim analizatorom AU400 moguće je odrediti do 50 različitih pretraga, brzinom od maksimalno 800 testova na sat. Prosječno vrijeme analize i mjerenja na uređaju je 10 minuta. AU400, u najkraćem roku, omogućuje analizu uzoraka krvi (seruma) i urina te određivanje biljega bolesti jetra, gušterače, bubrega i srca, uključujući lipidni status, kao i dijagnozu i praćenje šećerne bolesti.

Od velike je pomoći u otkrivanju anemije uzrokovane nedostatkom željeza u organizmu, kao i u ranoj dijagnostici akutne bakterijske upale. Značajna prednost najsuvremenije analitičke tehnologije i informatizacije laboratorija u sustavu Poliklinika Sunce jest izrada testova i izdavanje rezultata istog dana, najčešće unutar 2 sata od vađenja krvi te mogućnost dostave nalaza elektroničkom poštom.

 

Više o biokemijskim pretragama  možete pronaći u Uslugama Opća biokemija.