Predstavljen prvi osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik u svijetu

161123_5255

U srijedu, 23. studenog, u konferencijskoj dvorani Poliklinike SUNCE na zagrebačkom Trnju, u nazočnosti istaknutih zdravstvenih stručnjaka i djelatnika te ljubitelja lingvistike, predstavljen je Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik, auktora prof. dr. sci. Joze Marevića. Riječ je o prvom, a time i jedinstvenom rječniku na svijetu s više od 50 tisuća pojmova na 3200 stranica, čijem je stvaranju prof. dr. sci. Marević, vrsni poznavatelj latinskog, njemačkog jezika kao i esperanta, posvetio više od 12 tisuća radnih sati. Uz latinski riječi su još na hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom i esperantu.
Prof. dr. sci. Marevića, autor je niza knjiga, članaka i znanstvenih radova s područja pedagogije, povijesti i klasične filologije te je predavač na brojnim seminarima i konferencijama, član je mnogih domaćih i svjetskih udruga i asocijacija te dobitnik nagrade „Mate Ujević” i Državne nagrade za znanost za leksikografsko djelo Hrvatsko-latinski enciklopedijski rječnik kao i drugih priznanja.
Recenzenti, među kojima i glavni ravnatelj Poliklinike SUNCE, dr. sc. Mladen Jukić, istaknuli su da je rječnik korisno i vrijedno djelo u svakodnevnom životu kako u medicinskoj struci, kao najhumanijoj znanosti, koja se stalno razvija, tako i šire. Riječ je o remek djelu i kruni bogate karijere koji bi se trebao naći za svakim radnim stolom i u svakom dnevnom boravku. Jer, upravo bi rječnik trebao pomoći i liječnicima i studentima medicine, ali i svim pacijentima oko razumijevanja nalaza, liječničkih preporuka i dijagnoza.