Pripreme za ambroziju

 

Prepoznajte ambroziju na vrijeme, javite se liječniku i pravilno liječite!

 

Svake godine, bez izuzetka, od polovice kolovoza pa do kraja rujna, osobe alergične na ambroziju proživljavaju iznimno neugodno i teško razdoblje u godini. Kihanje, šmrcanje, začepljen nos koji još i svrbi, otečeni kapci, otežano disanje, neki su od simptoma da ste pali pod utjecaj ambrozije, alergene biljke odnosno korova koji raste doslovnu svugdje, u dvorištima, uz ceste i putove, u nasadima suncokreta, soje, šećerne repe i kukuruza, ali i mnogim urbanim dijelovima.

 

Uz trave, koprive, trputac i pelin, ambrozija je trenutno najveći krivac što se mnogi, bez obzira na životnu dob, osjećaju kao da imaju virozu. U prvi mah niti ne znaju pravi uzrok svojih tegoba, a mnogi ne znaju niti kako ta jednogodišnja biljka koja može narasti do 1,5 metara uopće izgleda. Stabljika joj je uspravna, razgranata, listovi su jajoliki i posuti dlačicama. Cvjetovi su u obliku grozdastih cvatova i žućkaste su boje. Tijekom cvjetanja proizvodi pelud, dapače, više desetaka milijuna zrnaca, odnosno sićušnih kuglica sa šiljcima aerodinamičnih svojstava koja putuju i stotinama kilometara. Zbog toga i jest toliko raširena.

 

Alergiju se od prehlade razlikuje jer ne ide uz temperaturu i bol te traje dulje od sedam dana. Valja se posavjetovati s liječnikom koji će dati pravu dijagnozu i propisati lijekove koji se moraju uzimati redovito svakodnevno za vrijeme sezone polinacije, odnosno oprašivanja.

Sami si pak možete pomoći da izbjegavate odlazak u prirodu u razdoblju cvjetanja ambrozije, boravite na visinama iznad 800 metara, na moru…kao i pomoći si prirodnim lijekovima. Također, za lakšu borbu s alergijom valja ojačati imunitet kroz prirodne sastojke i prehranu obogaćenu probioticima. Voda, koja je i inače bitna za zdrav organizam, preporučuje se i u slučajevima alergije, jer ublažava njezine simptome, kao i zeleni čaj, poznat po svojim snažnim antioksidansima.

Isto tako, moguća je i hiposenzibilizacija ili alergen specifična imunoterapija, koja ima učinak na uzrok i simptome alergije, ali i preventivnu ulogu za razvoj senzibilizacije na nove alergene ili razvoj astme kod oboljelih od alergijskog rinitisa.

Svakako je važno istaknuti da ukoliko se alergija nekoliko sezona uzastopno ne liječi, može se pojaviti alergijska astma, sa simptomima suhog i nadražajnog kašlja koji se najčešće javlja noću uz osjećaj gušenja i nedostatka zraka.

Napomenimo da je ambrozija u Hrvatskoj najrasprostranjenija u Slavoniji, sjeverozapadnoj Hrvatskoj te primorsko-goranskom području. Isto tako je poznato da je pelud jača u gradskim sredinama gdje ima više napuštenih gradilišta, prekopa zemlje i gdje je veće onečišćenje okoliša različitim sumpornim i dušičnim oksidima i lebdećim česticama koje bez problema prenose pelud. Najveće su pak koncentracije u ranim jutarnjim i prijepodnevnim satima, stoga u to vrijeme izbjegavajte provjetravanje prostorija. Svaki dan mijenjajte odjeću i operite je, kao i kosu za koju se hvata pelud.

Iznimno je važno pratiti peludnu prognozu i informirati se o koncentraciji peludi, te se šetati i boraviti u prirodi nakon kiše kada je koncentracija peludi u zraku niska ili je uopće nema.

Ukoliko ste u mogućnosti, zaštitite se maskom s hepa filtrom koji sprječava prodor čestica manjih od 10 mikrona, za koje se zna da su glavni iritansi za sluznicu dišnog sustava.