S proljećem stižu i alergije

Dok se neki raduju dolasku proljeća, drugi s bojazni dočekuju to godišnje doba i svoje prve zdravstvene tegobe. Kihanje, curenje nosa, začepljenost ili otežano disanje, crvenilo i pojačano suzenje očiju te promjene na koži u vidu osipa, neki su od simptoma koji ne najavljuju prehladu, nego proljeće i alergije.

 

Proljeće je doba godine kada započinje cvatnja biljaka, odnosno drveća, trava i korova zbog čega raste koncentracija peludi u zraku od ožujka pa sve do rujna. Udisanje peludi kod osjetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju, odnosno porast alergena specifičnog imunoglobulina E u krvi i mnogobrojnih tegoba sličnih prehladi, poput začepljenog nosa, kašlja, curenja iz nosa, crvenila i pojačanog suzenja očiju, kao i porast promjena na koži, poput osipa, ekcema i dermatitisa. Simptomi i tegobe koje osjetljive osobe osjećaju ovise o vrsti i koncentraciji peludi.

 

U Poliklinici Sunce možete provjeriti jeste li alergični na neki od 20 najčešćih alergena koje udisanjem možete unijeti u organizam. To su alergeni iz skupine peludi trava (prstasti troskot i livadna mačica), korova (ambrozija, divlji pelin, trputac, ljekovita crkvina) i drveća (breze, lijeske, masline, platane, čempresa, kaline). Osim peludi, u skupini inhalacijskih alergena određuje se i preosjetljivost na kućne grinje/prašinu, pregalj brašna, dlaku i epitel mačke, psa, konja te plijesni.

 

Neovisno o godišnjem dobu, alergijske reakcije se mogu javiti i na pojedine specifične supstance iz hrane (nutritivni alergeni). U Poliklinici Sunce, također, možete obaviti i testiranje na 20 najčešćih alergena iz hrane kao što su bjelanjak, žumanjak, kravlje mlijeko, pekarski kvasac, pšenično  i raženo brašno, riža, soja, kikiriki, lješnjak, badem, zelena jabuka, kivi, marelica, rajčica, mrkva, krumpir, celer, bakalar te rakovi.

 

Kako bi ovog proljeća zaista uživali bez alergijskih tegoba na vrijeme dogovorite pregled i testirajte se na alergene.