Savjeti za putovanje s djecom

 

Malo dijete u obitelji za većinu je roditelja novonastala situacija na koju se treba priviknuti te se valja prilagoditi i na nepoznate situacije. Rekli bi stariji, sve je stvar prioriteta i prilagodbe koji u konačnici mogu biti početak jednog zajedničkog putovanja punog ugodnih doživljaja i iskustava. Tako je i na putovanju s djecom tijekom godišnjih odmora prema jednoj od morskih ili pak drugih destinacija, što nerijetko iziskuje i višesatno putovanje, odnosno vožnju. Uz dobru pripremu i organizaciju te pridržavajući se savjeta putovanje i djeca ne moraju biti dva antipoda koja ne idu zajedno i zbog kojih će roditelji u samom planiranju godišnjih odustati od putovanja. Valja stoga na umu imati neke osnovne činjenice – da su djeca su mnogo osjetljivija na zarazne bolesti, da su zbog dječje radoznalosti i živosti izloženija traumama te da stalno treba paziti da se redovito i temeljito pridržavaju higijene.

 

 

Gubitak tekućine i zračenje

Pri kretanja na put valja biti svjestan i rizika koji vas mogu iznenaditi na putovanju poput kolona, duljih zadržavanja i čekanja te visokih vrućina. Naime, što je dijete manje, to je slabija i njegova otpornost na bolesti i ekstremne klimatske uvjete, jer još nije posve razvijen njihov mehanizam regulacije tjelesne temperature. Tako za njih vrućina može biti pravo mučenje i vrlo lako, za samo nekoliko sati, mogu dehidrirati. Stoga uza sebe uvijek imajte dovoljno tekućine i pripazite da je redovito konzumiraju. Upravo zbog neplaniranih situacija imajte dovoljnu količinu tekućina. Veliki rizik na putovanjima za djecu jest i tzv. putnička dijareja. Ona je za njih posebno opasna jer vrlo lako mogu dehidrirati. Stoga posebnu pozornost posvetite prevenciji, kontrolirajte da dijete prije jela redovito i temeljito opere ruke, pazite da voće i povrće koje jede također bude oprano i pripazite na kvalitetu vode koju pije. Budite pripremljeni i za hvatanje u koštac s hitnim slučajevima, pa sa sobom ponesite oralnu rehidrirajuću otopinu obogaćenu mineralnim solima i glukozom. Ako je jedan od simptoma i povraćanje u prvih 12 sati, izbjegavajte djetetu davati hranu i umjesto toga mu osigurajte dovoljno tekućine. Antibiotici i antidiaroici u tim su slučajevima kontraindicirani bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Isto tako, valja pripaziti na štetno ultraljubičasto zračenje. Stoga ne zaboravite ponijeti kremu s visokim zaštitnim faktorom i nanosite je djetetu na kožu više puta na dan, a dodatno ga zaštitite šeširićem i svijetlom, laganom odjećom od prirodnih vlakana. U najsunčanijem dobu dana možete im staviti i sunčane naočale kako biste im zaštitili oči.

 

Putničke bolesti

Na moru, ali i u prirodi vrebaju kukci i njihovi neugodni ubodi. Ne samo što neugodno bodu, nego mogu prenijeti i različite bolesti. Stoga se i za takve slučajeve pobrinite za adekvatnom odjećom, repelentima koji se nanose na tijelo i insekticidima, a uputno je sa sobom ponijeti i mrežicu ili gazu kojom možete pokriti kolijevku. Više o neugodnim ubodima i ugrizima te savjetima i naputcima u takvim situacijama pročitajte na našim stranicama. (link na članak o Ubodima i ugrizima). Jedna od čestih putničkih bolesti kao što je malarija za djecu može biti vrlo opasna pa je više nego uputno izbjegavati područja u kojima je ta bolest raširena. Protiv malarije ne postoji preventivno cjepivo, ali postoje profilaktički lijekovi koji mogu spriječiti nastanak bolesti.

 

Presudna sigurnost prije i za vrijeme puta

Kad je riječ o novorođenčadi i ranoj dojenačkoj dobi, većina liječnika ipak će preporučiti izbjegavanje putovanja. A glede malo starije djece, četiri do šest tjedana prije odlaska na putovanje dobro je javiti se djetetovu liječniku i savjetovati se o postupcima u slučaju neke bolesti. Ako dijete već ima neku akutnu i kroničnu bolest, osim povijesti bolesti morate imati i odgovarajuću količinu lijekova uza se. Ako putujete automobilom, dijete smjestite u autosjedalicu te onemogućite da samo može otvoriti vrata ili prozor. Preporučljivo je svaka dva do tri sata napraviti stanku. Dijete nikada nemojte ostaviti samo u automobilu, a posebice ljeti pripazite na to da često uzima vodu.

Bolest kretanja učestala je kod djece, vjerojatno prouzročena preosjetljivošću, odnosno neprimjerenim odgovorom središnjega živčanog sustava na podražaj kretanja. Najbolje što možete učiniti kada dijete počne osjećati mučninu, problijedi, znoji se ili ima podražaj na povraćanje jest zaustaviti radnju koja je to prouzročila. Naravno, niste to uvijek u prilici, ali je nužno ostati pribran i smireno pomoći djetetu. Važno je da spriječite dehidraciju koja može biti posljedica jačeg povraćanja. Stoga tijekom tri sata prije puta djetetu treba dati lagani i nemasni obrok te za put pripremiti dovoljno tekućine.