Upale zdjelice

Osjećate li bolove u maloj zdjelici, najprije bi trebali razlučiti jesu li stalni ili su povezani s, primjerice, ovulacijom, otežanom defekacijom i čestim mokrenjem. Takvi simptomi mogu imati veze sa zdjeličnom upalnom bolesti (PID), odnosno upalom gornjeg dijela spolnog sustava (maternica, jajovodi, jajnici i zdjelični peritonej). Infekcija je na početku asimptomatska (bez simptoma), takozvana tiha upala. Posljedice su vidljive tek kad bakterija prouzroči štetu u reproduktivnom sustavu.

Mogu biti akutne: bolovi, temperatura, apscesi u maloj zdjelici, a što zahtijeva hospitalizaciju i kronične, jer se stvore priraslice uz bolove, neplodnost, izvanmaternične trudnoće, itd.

Stoga se savjetuje napraviti sljedeće krvne pretrage: kompletnu i diferencijalnu krvnu sliku, urin sa sedimentom i urinokulturu. Treba uzeti i cervikalne obriske na mikoplazmu, Clamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticus, aerobe i anaerobe te obaviti ginekološki pregled, stupanj čistoće i UZV. Tek nakon toga, može se donijeti odluka o eventualnom antibiotskom liječenju.

Pretrage i pregled možete obaviti u Poliklinici Sunce, brzo i ne čekajući te u vrijeme koje Vama odgovara.