Sistematski pregledi štede zdravlje i novac

Sistematski pregledi štede zdravlje i novac

Svaki je obavljeni zdravstveni pregled pacijentu iznimno koristan, a posebno se to odnosi na sistematske preglede. Naime, oni omogućuju otkrivanje promjene zdravstvenog stanja u ranom stadiju, a time i uspješnije liječenje, manje trpljenja i boli te kraći, brži i izvjesniji oporavak. Standardni sistematski pregled uključuje klinički internistički pregled, EKG, RTG srca i pluća, ultrazvučni pregled abdomena te laboratorijske pretrage krvi i urina. Za žene uključuje i pregled dojki ultrazvukom ili mamografijom te ginekološki pregled (PAPA-test i ginekološki ultrazvuk), dok za muškarce ultrazvuk prostate.

 

Rano otkrivanje bolesti

Sistematski se pregledi dijele na opće i ciljane. Ciljani pregledi su većinom namijenjeni osobama koje su zaposlene na radnim mjestima s posebnim uvjetima rada, odnosno onima koji su često izloženi različitim štetnim djelovanjima uvjeta i zahtjeva radnog mjesta. S obzirom da detaljna anamneza već sama po sebi može liječniku pružiti dobar uvid u zdravstveno stanje pojedinca, svaki temeljiti klinički sistematski pregled započinje razgovorom o zdravstvenom stanju članova obitelji te o eventualnim trenutačnim zdravstvenim tegobama i životnim navikama. Ustanovi li se na sistematskom pregledu bilo kakva promjena zdravstvenog stanja, liječnik pacijenta odmah upućuje na dodatne pretrage ili dijagnostičke postupke.

 

Više pregleda, manje bolova

Uspješna su poduzeća prepoznala važnost prevencije kad je riječ o zdravlju zaposlenika, jer na taj način učinkovito reguliraju produktivnost i uspješnost, odsutnost s posla, ozljede na radu, bolovanja i sl. Takve se tvrtke odlučuju za samostalno ugovaranje usluga u zdravstvenim ustanovama ili pak za sklapanje polica dobrovoljnoga zdravstvenog osiguranja. Pri sklapanju polica moguće je ugovoriti i usluge proširene zdravstvene zaštite, koji uključuju sistematske preglede radnika po dobnim skupinama u određenim intervalima. Sistematski se pregled preporučuje obaviti jednom godišnje ili jednom u dvije godine ovisno o dobi, zdravlju i čimbenicima rizika.

 

Svi su zdravstveni pregledi korisni, a posebno se to odnosi na sistematske, jer omogućuju rano otkrivanje bolesti i uspješnije liječenje.