Štitnjača

 

Kad na citološku punkciju štitnjače?

 

Pacijente s bolestima štitnjače se svakodnevno sve češće viđa u našim ambulantama. Razlog tomu je veća dostupnost dijagnostike, ali, na žalost i sve veći broj štetnih čimbenika, poput zračenja na koja je štitnjača posebno osjetljiva te autoimunih i nasljednih oboljenja. S obzirom da je štitnjača značajna za metabolizam svake stanice u organizmu, iznimno je osjetljiva na vanjske podražaje te ju je potrebno redovito kontrolirati. Mnoge simptome u prvom trenutku povezujemo sa stresom i načinom života, a naposljetku se pokaže da imamo oboljenje štitnjače.

Stoga se s pravom pitamo do koje mjere stres i svakodnevni život utječe na bolesti štitnjače?

 

Citološka punkcija štitnjače pod kontrolom ultrazvuka najpouzdaniji je dijagnostički postupak za procjenu prirode čvora u štitnjači. Punkcija je metoda uzimanja uzoraka tankom iglom i minimalno je invazivna, kratkotrajna je i gotovo bezbolna. Uzorak koji se dobije punkcijom sastoji se od stanica, nakon čije se analize može dati citološko mišljenje.

 

 

Važno je napomenuti da je citološku punkciju pod kontrolom ultrazvuka važno napraviti što prije ako se sumnja na čvorove i da materijal dobiven punkcijom analizira iskusan citolog.

U Poliklinici Sunce možete obaviti punkciju štitnjače pod kontrolom ultrazvuka. Citološki nalaz dostupan je za tri do pet dana.