Sunčane naočale

 

Sunčane naočale su zaštita, a ne modni dodatak

Dolaskom ljeta, a time ljepših i sunčanijih dana, mnogi se ljudi češće zadržavaju izvan svojih domova, u šetnjama gradom, na terasama kafića i prirodi. Nezaobilazan rekvizit ili kako to modni stručnjaci vole reći „modni dodatak“ prilikom takvih trenutaka opuštanja su i sunčane naočale koje nas štite od žarkih sunčanih zraka. No, je li uistinu tako? Razmišljamo li doista o zaštitnoj komponenti sunčanih naočala ili se vodimo modnim naputcima iz mnogobrojnih magazina o ovosezonskim modelima i nastojim biti „in“ na jednoj od gradskih špica?

 

Sunčeve zrake „tihe ubojice“ vidnih stanica

Koliko osoba uistinu razmišlja da je očna pozadina naročito osjetljiva na direktne sunčeve zrake? Mnogi su upoznati s činjenicom da se gledanjem u sunce očima može znatno naštetiti, no, nisu potpuno svjesni što se u tim trenucima zbiva u i s okom. Izravno gledanje ili kao mi to volimo reći, upijanje sunčevih zraka, omogućuje im da prođu kroz suženu zjenicu na središnje dio očne pozadine i sprže sićušne vidne stanice u žutoj pjegi, stanice koje su najvažnije u procesu stvaranja jasne slike svega što gledamo te za raspoznavanje boja. Premda se mnogima stanje nakon 3 do 6 mjeseci popravi, sve su češći slučajevi da se stanice ne oporave u potpunosti te je jasan vid, a time i raspoznavanje boja, nepovratno izgubljeno. Stoga se ne izlažite suncu predugo i bez zaštite. Ni kontaktne leće s UV zaštitom nisu dovoljne, jer blokiraju samo štetne sunčeve zrake koje prolaze u dubinu oka kroz zjenicu. Naime, leće nisu dovoljno velike da pokriju cijelu izloženu prednju površinu oka. Zato se preporučuju sunčane naočale za zaštitu i oka, ali i kože očnih kapaka. Pri odabiru naočala, uz model koji pristaje crtama lica i obliku glave, ipak veću prednost treba dati adekvatnoj zaštiti. Valja izabrati kvalitetna stakla s filterom koji sprečava prodiranje štetnih UV zraka prema oku, do 400 nm valne duljine. Postoji široka lepeza kvalitetnih materijala od kojih se bruse stakla za naočale. Naočale s, primjerice, plastikom su lakše, pri padu će se teže razbiti, mogu se zatamniti i do 75% te mogu imati različite dioptrije, za one koji stalno moraju nositi naočale za korekciju vida. Poseban tip stakala su tzv. fotoosjetljiva stakla, koja se zatamne, čim ih izložimo svijetlu ili suncu. Mogu biti od plastike i stakla, a zatamnjenje se kreće od 5 do 90%. Najprimjerenija i najugodnija su stakla u sivoj boji, odnosno čisto siva, dimno siva, smeđe siva i zeleno siva.

 

Mislite danas za jasniji vid sutra

Kod kupnje sunčanih naočala, stoga ne valja štedjeti na staklima te treba kupovati u ovlaštenim optičarskim trgovinama, gdje se uz naočale dobije i deklaracija o proizvođaču sa svim karakteristikama stakala, o zaštitnom filteru za UV zrake i garancija za kvalitetu.

I zapamtite! Posljedice nezaštićenog izlaganja očiju suncu se očituju tek za puno godina i zato mislimo na to već danas.