Tjedan glaukoma u Poliklinici Sunce Zagreb, Split i Rijeka

BESPLATNO MJERENJE OČNOG TLAKA

(8.-14.3.2015.)

SVI TERMINI ZA ZAGREB i RIJEKU SU POPUNJENI !

Imate problema s očnim tlakom i trebate pregled? Iskoristite posebnu akciju Poliklinike SUNCE u Zagrebu, Splitu i Rijeci, koju smo za Vas pripremili povodom Svjetskog tjedna glaukoma od 8. do 14. ožujka 2015. godine. Dogovorite besplatan pregled očnog tlaka telefonom ili e-mailom.

Danas se za mjerenje očnog tlaka koristi zrak

Očni tlak trebalo bi obavezno izmjeriti svakome tko dođe na pregled, pogotovo nakon četrdesete godine života. Ako Vam je tlak povišen, postoji opasnost da imate glaukom.

Glaukom može nastati podmuklo, bez ikakvog upozorenja. Taj je ujedno i najopasniji, jer za njega ni ne znamo dok ga slučajno na pregledu ne otkrijemo. Kasno otkriven glaukom može biti već toliko uznapredovao, da je gubitak vida nažalost nepopravljiv.

sl1

 

Danas se očni tlak mjeri bez diranja oka. Anestezija oka nije potrebna, nema straha od eventualnog prijenosa infekcije, a ni šminka se neće razmazati.

Oko treba biti pod stalnim tlakom. Puni se tekućinom koja mu daje pravilan, kuglast oblik. Nova tekućina se stvara, a stara istječe. Zdravo oko samo sebi regulira količinu tekućine koja ga ispunjava. Tako se održava očni tlak.

Što ako očni tlak poraste?sl2

Koja je vrijednost izmjerenog očnog tlaka normalna? Nema točnog odgovora. Jer, to je onaj tlak, kojeg nečiji vidni živac podnosi bez oštećenja. Za nekoga će to biti tlak od 21 mmHg, a za nekog drugog već tlak od 18 mmHg može biti poguban.

U glaukomu je regulacija poremećena. Oko postaje pretvrdo. Stijenka može izdržati napinjanje povećanim tlakom. Za razliku od nje, vidni živac je nježan i ne podnosi da ga tlak u oku „gnječi”.

Terapija po mjeri pacijenta

Glaukom se liječi kapljicama koje snižavaju očni tlak i doprinose boljoj cirkulaciji u vidnom živcu. Pacijentu se povremeno mjeri očni tlak da se provjeri djelovanje kapljica. Srećom, nekontaktni tonometar samo „puše“ u oko, pa je mjerenje brzo i jednostavno. Kad liječenje kapljicama nije dovoljno, pomaže laserski zahvat koji omogućuje lakše istjecanje očne vodice. Posljednje rješenje je operativni zahvat radi osiguranja bolje drenaže i rasterećenja vidnog živca.

Ako je glaukom otkriven na vrijeme i uz pravilno liječenje, vid se može očuvati još dugi niz godina.

Poslušajte naše savjete:

  • ne čekajte četrdesete da bi vam prvi put izmjerili očni tlak
  • kad zatrebate naočale za čitanje, ne kupujte ih u ljekarni, nego posjetite okulistu koji će, osim dioptrije, obratiti pažnju i na eventualno postojanje glaukoma
  • upozorite ga ukoliko netko u Vašoj obitelji već boluje od glaukoma, jer on može biti nasljedan
  • navedite mu sve probleme s cirkulacijom, povišenim masnoćama i šećeru u krvi, a koji pospješuju razvoj glaukoma
  • pridržavajte se trajno propisane terapije, jer glaukom neće nestati nakon jedne bočice kapljica
  • redovito se odazovite na kontrolne preglede kako bi se pravovremeno mogla korigirati terapija.

sl3

Dobro je znati!

Od glaukoma može oboljeti svatko, a da toga uopće nije svjestan dok već ne postane kasno za vid. Najugroženije su osobe starije životne dobi, pogotovo ukoliko već boluju  od hipertonije i/ili dijabetesa. Zato bolest treba otkriti u najranijem stadiju, kad još nema zamjetnog oštećenja vida, kako bi je se na vrijeme počelo s liječenjem. Jednom ustanovljen glaukom ne znači i „smrtnu” presudu za vid. Uz malo „žrtve”, vid se može očuvati još dugi niz godina. Dovoljno je, primjerice, staviti bočicu s kapima blizu četkice za zube i ukapati lijek ujutro i uvečer prilikom pranja zubi, što će ubrzo postati i ustaljena navika. Može li biti jednostavnije?

Takvi bolesnici jednostavno moraju naučiti kako živjeti s glaukomom.

Iskoristite našu akciju i dogovorite besplatan pregled očnog tlaka!

POLIKLINIKA SUNCE ZAGREB, Trnjanska cesta 108, tel. 01 304 6666,

e-mail: poliklinika-sunce@sunce.hr

POLIKLINIKA SUNCE RIJEKA, Riva 8, tel. 051 205 400,

e-mail: poliklinika-rijeka@sunce.hr

POLIKLINIKA SUNCE SPLIT, Varaždinska 54, tel. 021 453 810,

e-mail: poliklinika-split@sunce.hr

Naruči se

Molimo prepišite znakove sa donje slike.

CAPTCHA
Molimo pričekajte...