4D ultrazvuk

Opis usluge

U trudnoći se 3D/4D tehnike koriste za detaljan pregled anatomije nerođenog djeteta. Na taj način omogućuje se identifikacija ili isključuje postojanje najvećeg broja malformacija. Primjena trodimenzionalnog ultrazvuka olakšala je prikaz anatomije nerođenog djeteta te prikaz i analizu struktura poput lica i udova. 3D/4D tehnologije vrlo su korisne u stvaranju emocionalne veze između Vas i nerođena djeteta.

Pregled možete raditi tijekom cijele trudnoće. Ako pregled radite od 18. do 24. tjedna trudnoće tada je to pregled prvenstveno za potvrdu normalne fetalne anatomije.

Što obuhvaća 4D UZV?

U ranoj trudnoći pregled se obavlja vaginalnom sondom i tada se osim 3D/4D prikaza morfologije fetusa (udovi, trup, morfologija glavice, kralježnica) utvrđuje veličina fetusa, određuje dužina trajanja trudnoće, utvrđuje postojanje i veličina nuhalnog prosvjetljenja i nosne kosti, a mogu se raditi i hemodinamski color doppler pregledi pojedinih fetalnih krvnih žila.

Od drugog tromjesečja pa do poroda UZV pregled se radi transabdominalnom sondom (pregled izvana preko trbušne stijenke).
3D/4D ultrazvučni pregled može trajati i do 1 sat.

Kako se pripremiti?

Prilikom dolazaka na preglede molimo da donesete sve ranije nalaze i snimke.