Ablacija cervikalnog polipa

Opis usluge

Endocervikalni polip je česta, dobroćudna promjena vrata maternice. To je zadebljanje cilindričnog epitela cervikalnog kanala u koju je uključeno osim epitela i vezivno tkivo ispod njega. Polipi mogu biti na širokoj bazi ili na peteljci, a može se naći jedan ili više polipa. Postoji nekoliko teorija o njihovom nastanku, a najčešće spominjane su one o infektivnom ili endokrinom uzroku.

Liječe se mehaničkim uklanjanjem (ablacijom) koja je jednostavna i bezbolna intervencija.

Ablaciju cervikalnog polipa trebate ukoliko imate polip uz eventualne simptome poput pojačanog vaginalnog sekreta, nepravilnih krvarenje ili krvarenja poslije odnosa.

Što obuhvaća ablacija cervikalnog polipa?

Ako je polip na tankoj peteljci uklanja se rotirajućim pokretima kliještama. Polip s debljom peteljkom ponekad treba ukloniti kirurškim skalpelom kojim se presječe peteljka. Mali sesilni polipi se često uklanjaju kliještama za biopsiju. Poslije ablacije polipa obvezno je učiniti ekskohleaciju (struganje sluznice iz kanala vrata maternice) cervikalnog kanala, a u određenim slučajevima se na tu intervenciju nastavlja i kiretaža materišta. Materijal dobiven intervencijom šalje se na patohistološku analizu. Poslije ablacije polipa krvarenje je oskudno, kratkotrajno i prestane spontano. Intervencija ne zahtijeva izostanak s posla niti prekid svakodnevnih životnih aktivnosti. Savjetuje se seksualna apstinencija za vrijeme trajanja krvarenja.

Kako se pripremiti?

Prije ablacija polipa obavezno je napraviti PAPA obrisak.