B315 Aplikacija lijeka u mokraćni mjehur (HYACYST- hijaluronska kiselina)

Što je Hyacyst ?

Hyacyst je pripravak za direktnu primjenu u mokraćni mjehur čija je djelatna tvar hijaluronska kiselina. Hijaluronska kiselina sudjeluje u izgradnji prirodnog tzv. glikozaminoglikanskog (GAG) zaštitnog sloja sluznice mokraćnog mjehura. Taj zaštitini sloj štiti stijenku mokraćnog mjehura od nadraživanja sastojcima iz mokraće. Oštećenje GAG sloja je jedan od mogućih uzroka bolnih stanja m. mjehura i tegoba s mokrenjem koja prate bolesti mokraćnog mjehura.
Aplikacija hijaluronske kiseline u m. mjehur- Hyacyst-a, pomaže obnavljanju i regeneraciji GAG sloja, zaštiti stijenke m. mjehura, a time i u ublažavanju tegoba.
Hyacyst je registriran u EU i nosi oznaku CE koja potvrđuje da proizvod ispunjava zahtjeve koje određuje europsko zakonodavstvo.

Kada trebate Hyacyst

Najčešće indikacije za primjenu Hyacyst-a su:

-akutni recidivni ili kronični bakterijski cistitis
-radijacijski cistitis (cistitis kao posljedica terapije zračenjem)
-intersticijski cistitis
-kronični bolovi u zdjelici- sindrom bolnog m. mjehura
-druge bolesti koje mogu dovesti do oštećenja GAG sloja.

Što obuhvaća pretraga?

Hyacyst se aplicira u m. mjehur pomoću tankog katetera koji se odmah nakon aplikacije odstranjuje. Zahvat izvodi liječnik. Zatim je potrebno zadržati Hyacyst u m. mjehuru bar 30-40 minuta. Nakon toga pripravak se izmokri. Odmah nakon aplikacije pacijent se može normalno kretati.
Procedura je jednostavna, bezbolna, sigurna i jako se dobro podnosi. Može biti prisutna blaga i kratkotrajna nelagoda vezana uz postavljanje urinarnog katetera.
Terapija je vrlo učinkovita što pokazuju brojne kličke studije. Preporuka je tretman provoditi u tjednim intervalima tijekom četiri uzastopna tjedna. Daljnje primjene su individualne, provode se jednom mjesečno dok se simptomi ne povuku. Poboljšanje se može osjetiti već nakon prve aplikacije, no realno je očekivati značajno poboljšanje nakon završetka tjednih aplikacija- nakon četiri doze.

Kako se pripremiti?

Donijeti raniju medicinsku dokumentaciju.