Biopsija pod kontrolom kolposkopa

Opis usluge

Biopsija je metoda kojom držimo pod kontrolom, određujemo stadij i liječimo displazije vrata maternice. Abnormalne stanice koje su sastavni dio takvih promjena razlikuju se od normalnih stanica i ako se ne kontroliraju mogu se razviti u karcinom vrata maternice. Odstranjeni uzorak će omogućiti procjenu stadija bolesti te u slučaju odstranjivanja promjene u cijelosti, osim postavljanja dijagnoze, postići ćemo i izlječenje.

Biopsiju je potrebno učiniti u slučaju abnormalnog citološkog nalaza (PAPA test) ili abnormalnog kolposkopskog nalaza kod kojih se dijagnosticiraju promjene na stanicama koje oblažu vrat maternice ili kanal koji vodi u maternicu.

Što obuhvaća biopsija pod kontrolom kolposkopa?

Pretraga obuhvaća pregled vrata maternice kolposkopom (poseban aparat sličan mikroskopu) pomoću kojeg se pod povećanjem od 10 do 30 puta procjenjuje stadij i veličina promjene. Postoje dva načina izvođenja biopsije pod kontrolom kolposkopa, a to su “punch” biopsija, kod koje se uzorak tkiva uzima kliještama za biopsiju te LETZ biopsija/ekscizija, kod koje se uzorak uzima finom električnom omčicom s mjesta koje je najjače promijenjeno ili se abnormalno tkivo u istom aktu odstrani u cijelosti.

Uzorak tkiva šalje se na histološku analizu.

Kako se pripremiti?

Prije biopsije potrebno je učiniti kolposkopski pregled u našoj poliklinici te dogovoriti prikladan datum za izvođenje zahvata ovisno o fazi ciklusa. Ako imate dodatna pitanja ili nejasnoće u vezi pretrage ovo je izvrsna prilika da ih postavite. Na pregled je potrebno donijeti svu medicinsku dokumentaciju te obavijestiti liječnika o lijekovima koje uzimate ili alergijama koje imate.