CTG – kardiotokografija

Opis usluge

Kardiotokografija je dijagnostička metoda kojom se registriraju kucaji fetalnog srca – KFS (kardiografija) i tonus maternice (tokografija). Kontrakcije se bilježe posebno konstruiranim prijamnikom (sondom) koji se postavlja na prednju stijenku maternice preko trbušne. CTG je jedna od najosjetljivijih i najsigurnijih metoda za praćenje stanja ploda tijekom trudnoće i u porodu. CTG impulse pretvara u zvučne signale. Na temelju izgleda krivulje i promjena krivulje u ovisnosti o kontrakcijama dobiva se uvid u stanje fetusa te njegovu opskrbu kisikom (normoksemija ili hipoksemija). Tijekom trudnoće CTG se može snimati bez opterećenja odnosno bez uterinih kontrakcija (non stress test) ili s opterećenjem kontrakcijama.

Kardiotokografija se radi redovito od 38. tjedna trudnoće i kontinuirano pri porodu, a po preporuci perinatologa i ranije.

Što obuhvaća CTG – kardiotokografija?

Trudnici se u ležećem položaju na trbuh postavljaju dva prijamnika (sonde), jedan na fundus maternice koji bilježi kontrakcije, a drugi u projekciji fetalnog srca.

Kako se pripremiti?

Nije potrebna posebna priprema.