Dermatoskopija

Što je dermatoskopija?

Dermatoskopija je dijagnostička metoda promatranja promjena na koži uz pomoć dermatoskopa, instrumenta koji povećava vidno polje, a primarno značenje ima u evaluaciji pigmentiranih promjena na koži. Dermatoskopski pregled pomaže pri razlikovanju različitih tumora na koži (keratoze, dermatofibromi, hemangiomi, bazocelularni i planocelularni karcinom i dr.) te procjeni tipa promjene i potrebe za uklanjanjem određene promjene.

Kada trebate dermatoskopijiu?

Dermatoskopiju trebate kada imate pigmentirane (madeži) ili druge tumorozne promjene na koži, a naročito ako se one pojave naglo, u kratkom vremenskom periodu ili se mijenjaju bojom, oblikom (u smislu pojave asimetrije, nepravilnosti rubova) ili veličinom te u slučaju krvarenja ili svrbeža. Pregled madeža preporučljivo je učiniti jednom godišnje, a kod osoba s povećanim rizikom prema savjetu dermatologa.

Što obuhvaća dermatoskopija?

Dermatoskopija obuhvaća pregled navedenih promjena ručnim dermatoskopom koji povećava promjenu 10 do 20 puta i omogućuje bolji uvid u raspored pigmenta, izgled površine i rubova, a što je inače teško vidljivo prostim okom. Pretraga je bezbolna i traje od 30 do 45 minuta.

Kako se pripremiti?

Na pretragu doći oprane i čiste kože, bez primjene kozmetičkih ili medicinskih preparata.