Elektroterapija – dijadinamske struje

Što su dijadinamske struje?

Dijadinamske struje, po svojim svojstvima spadaju u niskofrekventne, poluvalno ili punovalno ispravljene struje sinusoidnog oblika, frekvencije 50 do 100 Hz. Modulirane su po frekvenciji i jačini, uz kombinaciju dviju frekvencija koje se ritmički izmjenjuju. Danas se primjenjuju uglavnom četiri strujne kombinacije, odnosno modulacije, a najpoznatija je modulacija 4 koja se primjenjuje kao elektroblokada. Pomoću njih provodi se elektroterapijska procedura.

Kada trebate dijadinamske struje?

Dijadinamske struje se primjenjuju u liječenju bolnih stanja i stanja nastalih poremećajem ravnoteže vegetativnog sustava, nakon ozljeda, za uklanjanje edema i hematoma, kod izvanzglobnog reumatizma i dr.

Što obuhvaćaju dijadinamske struje?

Pomoću dijadinamskih struja provodi se elektroterapijska procedura kod koje elektrodama dovodimo struju do bolnog mjesta.

Ispod elektroda, u zoni prostrujavanja, događa se širenje krvnih žila, crvenilo kože uz prisutnu toplinu te se poboljšava izmjena tvari u stanicama, smanjuje podražljivost osjetilnih receptora (smanjuje se bol), ubrzava cijeljenje tkiva i povećava mišićna kontrakcija.

Kako se pripremiti?

Potrebna je indikacija fizijatra.