EKG

Što je EKG?

Snimanje elektrokardiograma (EKG) neinvazivni je postupak koji se provodi u svrhu prikupljanja podataka o elektrofiziologiji srca, a omogućuje grafički prikaz električne aktivnosti srčanih otkucaja. Ukazuje na promjene nastale zbog srčanih grešaka ili nereguliranog krvnog tlaka te usmjerava tijek daljnjih pretraga.

Kada trebate EKG?

EKG se radi u sklopu internističkog ili kardiološkog pregleda, a posebno kod prisutnosti boli u prsima, osjećaja nepravilnog rada srca, kod povišenog krvnog tlaka te u dijagnostici i praćenju koronarne bolesti (angina, infarkt miokarda).

Što obuhvaća EKG?

Snimanje se provodi u ležećem položaju. Na stijenku prsnog koša postavlja se šest elektroda prekordijalno (ispred srca) te elektrode na obje ruke i lijevu nogu, dok se na desnu nogu obično spaja elektroda koja služi kao uzemljenje. Prije snimanja oslobodit ćete prsni koš i donje dijelove ekstremiteta, a za vrijeme snimanja morate mirovati.

Kako se pripremiti?

Kod kardiološkog pregleda uz novo snimljeni EKG potrebno je priložiti i starije EKG zapise jer se usporedbom može utvrditi jesu li eventualne postojeće promjene u EKG-u starije ili su novonastale.