Ergometrija

Opis usluge

Ergometrija ili test opterećenja je neinvazivna dijagnostička metoda koja može otkriti simptome i znakove oboljenja srca i krvnih žila (koronarna bolest srca) koji nisu prisutni u mirovanju i kojom se može procijeniti srčana funkcija.

Najčešće se izvodi zbog procjene ishemije srca u opterećenju i sumnje na koronarnu bolest srca, praćenja bolesnika kod kojih je već evidentirana koronarna bolest srca (stanje nakon infarkta srca, ugradnje stenta ili kardiokirurškog zahvata s ugradnjom premosnica) pri čemu se određuje težina, prognoza i eventualna progresija bolesti tijekom vremena, procjene kretanja tlaka i pulsa u opterećenju te funkcionalnog statusa, tj. kako se ponaša srce kao pumpa (npr. u ispitanika s kardiomiopatijama). Također se izvodi zbog pojave srčanih aritmija, osobito onih koje mogu biti pogibeljne, procjene efekta medikamentnog ili invazivnog liječenja (ugradnja stenta ili premosnica) te procjene sposobnosti za neka zanimanja (profesionalni vozači, piloti, sportaši i sl.).

Što obuhvaća ergometrija?

Ergometrija se izvodi na test traci ili biciklu uz progresivni porast stupnjeva opterećenja prema standardiziranom protokolu pri čemu se bilježe vrijednosti krvnog tlaka i pulsa, promjene u EKG-u te subjektivne tegobe ispitanika (bol u prsima, zaduha, bol u nogama, vrtoglavica i sl..

Kako se pripremiti?

Preporučamo najmanje tri sata prije testiranja ne jesti, ne konzumirati kofeinske napitke i ne pušiti. Prije testiranja izbjegavati i veće fizičke poslove. Potrebno je obući udobnu obuću i odjeću te uzeti svu redovitu terapiju. Prema savjetu liječnika ponekad je potrebno izbjeći uzimanje nekih lijekova na dan ili nekoliko dana prije testiranja, ali to nikako ne učiniti bez dogovora sa svojim liječnikom.