Estradiol

Što je estradiol?

Estradiol (E2) je ženski spolni hormon koji stvaraju jajnici paralelno s rastom i dozrijevanjem jajne stanice u svakom mjesečnom ciklusu. Mjerenje estradiola u krvi služi za procjenu endokrine uloge jajnika, ali indirektno govori i o paralelnom dozrijevanju jajne stanice, odnosno vjerojatnosti oplodnje i zanošenja. Estradiol se stvara u velikim količinama tijekom trudnoće.

Kada trebate pretragu?

Ovu pretragu trebate kada imate neki od poremećaja u menstruacijskom ciklusu (policistični izgled jajnika, izostanak ovulacije, neredovita mjesečna krvarenja), iznenadno i produženo vaginalno krvarenje, kada ste u postupku potpomognute reprodukcije (IVF) i treba pratiti učinak lijekova za stimulaciju jajnika i kada treba potvrditi je li nastupila menopauza.

Što obuhvaća pretraga?

Za određivanje estradiola uzima se krv iz vene.

Rezultati su gotovi isti dan.

Kako se pripremiti?

Ako je prema preporuci liječnika potrebno izmjeriti koncentraciju estradiola unutar menstruacijskog ciklusa, optimalno vrijeme za vađenje krvi je od 3. do 6. dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstrualnog krvarenja).

Ako je menstrualno krvarenje izostalo više od mjesec dana (a isključena je trudnoća), nije potrebno čekati 3. do 6. dan narednog ciklusa za određivanje estradiola.

Za praćenje stimulacije jajnika, E2 se određuje u I fazi ciklusa, prema preporuci ginekologa i paralelno s UZV mjerenjem.
Na koncentraciju E2 mogu utjecati lijekovi (klomifen, oralni kontraceptivi, kortikosteroidi).