Fosfati

Što su fosfati?

Fosfor u organizam unosimo hranom, a njegova uloga vezana je uz proizvodnju energije, rad živčanog i mišićnog sustava te izgradnju kosti i zuba. Fosfor je mineral prisutan u organizmu u različitim spojevima, a ono što određujemo u krvi je fosfor prisutan u anorganskim fosfatima.

Kada trebate pretragu?

Fosfati se u krvi određuju u osoba sa simptomima nedostatka kalcija u organizmu (umor, mišićna slabost, grčevi, problemi s kostima), bolestima bubrega i gastrointestinalnog trakta, loše kontroliranim dijabetesom, problemima u radu štitnjače ili u osoba koje uzimaju preparate koji sadrže kalcij i/ili fosfate (npr. u terapiji osteoporoze). Fosfati se pojavljuju u mokraći kao soli kalcijeva fosfata u neutralnom i slabo kiselom urinu ili kao kristali tripel fosfat u alkalnom urinu. Fosfati se u mokraći određuju prema preporuci liječnika kada treba pratiti izlučivanje kalcija i fosfata iz organizma ili kada se pojave simptomi poremećaja u radu bubrega (bol, edemi, učestalo mokrenje).

Što obuhvaća pretraga?

Za određivanje fosfata uzima se krv iz vene. Za određivanje fosfata u urinu potrebno je donijeti mokraću prikupljanu tijekom čitavog dana i noći (dnevni urin ili 24-satna mokraća). Rezultati određivanja su gotovi isti dan.

Kako se pripremiti?

Za ovu pretragu morate biti natašte. Pogledajte upute za pravilno prikupljanje 24-satne mokraće. LINK ZA UPUTU.