Histerosalpingografija

Opis usluge

RTG histerosalpingografija je dijagnostička i terapijska metoda kojom se ispituje prohodnost i izgled maternice i jajovoda. U izvođenju pretrage koristi se vodotopivi jodni kontrast koji se pod tlakom unosi kroz vrat maternice.
Pretragu trebate u svrhu liječenja neplodnosti kao dijagnostičku metodu na osnovu koje će se odrediti trebate li ići na postupak inseminacije ili IVF-a. Pretraga se preporučuje u obradi neplodnosti kada već imate nalaze hormona, spermiogram, folikulometriju, cervikalne obriske, itd., a prije postupka potpomognute oplodnje.

Što obuhvaća RTG HSG?

Pri zahvatu pacijentica je smještena u položaj na ginekološkom stolu. Nakon pranja vanjskog spolovila i rodnice te sterilnog pokrivanja, u rodnicu se uvodi opstetričko zrcalo, vrat maternice se fiksira te se uvede vrh histerosalpingografa u početni dio vrata maternice. Potom se unosi kontrastno sredstvo pod tlakom, koje ulazi u šupljinu maternice, jajovode i prolazi u trbušnu šupljinu. Tijekom izvedbe izrađuju se RTG snimke koje detaljno prikazuju stanje vrata maternice, šupljine maternice i jajovoda, njihovu anatomiju i prohodnost. Mogu se prikazati razvojne anomalije maternice. Pri slabije izraženim priraslicama na jajovodima postiže se učinak poboljšanja i uspostave prohodnosti jajovoda.
Nakon zahvata ostaje se na opservaciji oko dva sata.

Kako se pripremiti?

Cervikalni obrisci na Chlamydiu trachomatis, Mycoplasmu hominis, Ureaplasmu urealyticum i bakteriološki na aerobnu floru moraju biti sterilni. Sat vremena prije zahvata uzeti oralno Normabel od 5 mg i analgetik. Pretraga se izvodi od 8. do 12. dana ciklusa.

Kontraindikacije za RTG Histerosalpingografiju:

Preosjetljivost i alergija na jod i jodne preparate.
Moguća uterina trudnoća.
Jaka uterina krvarenja.