HPV tipizacija

Opis usluge

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva HPV – humani papiloma virus. Procjenjuje se da 80 do 100% spolno aktivnih djevojaka u dobi do 25 godina dođe u kontakt s virusom. Ovisno o imunološkom statusu pacijentice, do infekcije dolazi samo u 30% slučajeva. Postoji više od 130 tipova HPV virusa koji su podijeljeni u dvije skupine: niskorizični (6,11,…) koji uzrokuju kondilome (bradavice) i visokrizični (16,18,31,33,…) koji uzrokuju cervikalne displazije (CIN I, CIN II, CIN III i rak vrata maternice. HPV tip 16 i 18 su najčešću uzročnici teških displazija CIN II i CIN III te raka vrata maternice. HPV tipizacija je postupak koji se preporučuje u primarnom probiru za karcinom vrata maternice kod žena starijih od 30 godina te kod žena koje imaju abnormalan PAPA test kao i u praćenja poslije konizacije.

Što obuhvaća HPV tipizacija?

Tijekom ginekološkog pregleda, pomoću spekula se prikaže vrat maternice i štapićem s pamučnim vrhom ili četkicom se uzme uzorak iz cervikalnog kanala te u transportnom mediju (hranjivoj podlozi-epruveti) dostavlja u mikrobiološki laboratorij.

Kako se pripremiti?

Prije uzimanja uzoraka za HPV tipizaciju preporučuje se suzdržavanje od seksualnih odnosa od 24 do 48 sati prije postupka. Ne koristiti vaginalne lijekove ili kupke.