Kalcij

Što je kalcij?

Kalcij je jedan od najvažnijih minerala u tijelu. Omogućuje normalnu mišićnu, živčanu i srčanu aktivnost, neophodan je u procesu zgrušavanja krvi i izgradnji kostiju (oko 99% kalcija je u kostima). Otprilike polovica kalcija u krvi je metabolički aktivna, a ostatak je vezan za proteine i metabolički neaktivan. Zbog toga određujemo ukupni kalcij u krvi ili samo njegov aktivni oblik – ionizirani kalcij. U većini slučajeva, ukupni kalcij je dobar pokazatelj i aktivnog oblika kalcija, jer je njihov odnos stabilan i predvidiv. U mokraću prelazi slobodan kalcij iz krvi. Prolazom kroz bubrege, kalcij može stvarati kristale, ali i bubrežne kamence.

Kada trebate pretragu?

Ovu pretragu trebate ako osjećate umor, slabost, mučninu, bol u trbušnoj šupljini, gubitak apetita, povraćate, često mokrite, imate opstipaciju, grčeve u mišićima i trnce u prstima, promjene u srčanom ritmu. Kalcij je potrebno određivati u krvi ukoliko imate problema sa štitnjačom, bolestima crijeva, bubrega i kosti, ako imate neurološke poremećaje te ukoliko bolujete od malignih bolesti. Kalcij je potrebno određivati u urinu po preporuci liječnika ukoliko imate problema u radu bubrega, ako imate smanjenu gustoću kostiju (osteoporoza) ili ako imate simptome pojave bubrežnih kamenaca (iznenadna i jaka bol u trbuhu, pojava eitrocita u urinu).

Što obuhvaća pretraga?

Za određivanje kalcija uzima se krv iz vene. Za određivanje kalcija u urinu potrebno je donijeti mokraću prikupljanu tijekom čitavog dana i noći (dnevni urin ili 24-satna mokraća). Rezultati određivanja su gotovi isti dan.

Kako se pripremiti?

Prije određivanja kalcija u krvi dobro je biti natašte. Ukupni kalcij u krvi ovisi i o koncentraciji proteina, poglavito albumina. Pogledajte upute za pravilno prikupljanje 24-satne mokraće. LINK ZA UPUTU.