Kolposkopija

Opis usluge

Kolposkopija je pregled vrata maternice pod velikim povećanjem. Omogućuje ginekologu detaljan pregled i uvid u eventualne promjene na sluznici vrata maternice i rodnice. Kolposkop je zapravo dvogled koji organ približi i uveća.

Postoji podjela na SISTEMSKU (pregled svakog pacijenta bez iznimke) i CILJANU (pregled indiciran lošim rezultatom PAPA testa) kolposkopiju. Preporučuje se SISTEMSKI pristup jer kolposkopija zajedno s histološkom analizom (ako je indicirana), povećava točnost PAPA testa (koja je inače 75 do 80%) na gotovo 95%. To je pregled koji omogućuje i pacijentu i ginekologu sustavno, godišnje praćenje stanja na vratu maternice.

Što obuhvaća kolposkopija?

Pregled je bezbolan i kratkotrajan (traje oko 2 minute), obično se izvodi u sklopu ginekološkog pregleda ili zasebno, na indikaciju ili zahtjev pacijentice. Kolposkopom se uočavaju i markiraju sumnjive promjene na sluznici, koje se onda biopsijom uzimaju za patohistološku analizu. Nakon liječenja, kolposkopija služi za potvrdu izlječenja i za daljnje praćenje stanja na vratu maternice.

Kako se pripremiti?

Najbolje je kolposkopiju obaviti u sredini menstruacijskog ciklusa.