Kompletna krvna slika

Što je kompletna krvna slika?

Kompletnom krvnom slikom određujemo ukupan broj krvnih stanica (eritrociti, leukociti i trombociti), količinu hemoglobina, hematokrita, kao i eritrocitnih parametara (MCV, MCH i MCHC).
Osnovna razlika kompletne krvne slike (KKS) u odnosu na krvnu sliku (KS) je što se unutar KKS leukociti dodatno diferenciraju na subpopulacije: granulocite (neutrofili, eozinofili i bazofili), limfocite i monocite. To pomaže u razlikovanju akutne i kronične upale te bakterijske i virusne infekcije.
Kompletna krvna slika je pretraga koja se odnosi SAMO na krvne stanice. Za mjerenje glukoze, kolesterola, enzima i sl., treba po preporuci liječnika tražiti zasebne pretrage, jer to ne obuhvaća kompletna krvna slika

Kada trebate pretragu?

Ove pretrage trebate kada ste na redovitom godišnjem sistematskom pregledu zdravlja, ako se osjećate loše, ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, ako ste u infektu, ako postoji sumnja na anemiju, infektivnu mononukleozu, leukemiju, ako imate obilne menstruacije, krvarenje iz probavnog trakta, ako ste trudni, ako uzimate često lijekove, ako ste na kemoterapiji ili imate poremećaje zgrušavanja krvi.

Što obuhvaća pretraga?

Za određivanje kompletne krvne slike uzima se krv iz vene.

Nalaz je gotov isti dan.

Kako se pripremiti?

Nije potrebna posebna priprema.