Kortizol

Što je kortizol?

Kortizol je hormon kojeg luče nadbubrežne žlijezde. Pomaže u reakciji organizma na stres (fizički i psihički), kontrolira krvni tlak i metabolizam glukoze te djeluje protuupalno. Koncentracija kortizola u krvi se tijekom dana normalno mijenja. Vrijednosti ujutro su više od vrijednosti u popodnevnim i večernjim satima. U krvi je kortizol vezan za proteine, a u urin prelazi samo slobodni kortizol.

Kada trebate pretragu?

Liječnik će zatražiti određivanje kortizola ako imate skup specifičnih simptoma koji se nazivaju Cushingov sindrom, a posljedica su povišene koncentracije kortizola u krvi. Također, razlog mjerenja ovog hormona može biti i sumnja na smanjenu proizvodnju kortizola u nadbubrežnim žlijezdama (Addisonova bolest).

Kod bolesnika koji već imaju dokazan poremećaj u radu nadbubrežne žlijezde, kortizol se može određivati i prilikom praćenja učinka liječenja.

Osim bolesti nadbubrežne žlijezde, na koncentraciju kortizola mogu utjecati stres, trudnoća, bolesti štitnjače, lijekovi (kortikosteroidi, oralni kontraceptivi).

Što obuhvaća pretraga?

Za ovu pretragu uzima se krv iz vene.

Ponekad je potrebno odrediti kortizol i u krvi i u urinu kako bi se ispravno postavila dijagnoza. Iako je teže pravilno sakupiti mokraću tijekom 24 sata u odnosu na vađenje krvi, slobodni kortizol u urinu je bolja pretraga za one kojima vađenje krvi izaziva stres i zbog toga lažno povišenu koncentraciju kortizola u krvi. Za određivanje slobodnog kortizola potrebno je donijeti mokraću prikupljanu tijekom čitavog dana i noći (dnevni urin ili 24-satna mokraća).

Rezultati su gotovi isti dan.

Kako se pripremiti?

Koncentracija kortizola u krvi značajno se mijenja tijekom dana. Stoga je preporučeno vrijeme za uzimanje uzorka krvi ujutro do 10 sati.

Po preporuci liječnika može se određivati i ritam kortizola. U tom slučaju krv se prvi put vadi ujutro do 10 sati, a zatim još jednom popodne iza 16 sati.

Pogledajte upute za pravilno prikupljanje 24-satne mokraće. LINK ZA UPUTU