Krv u stolici

Što je okultno krvatrenje (krv u stolici)?

Ovim testom nastojimo otkriti okultno (prikriveno, neprimjetno) krvarenje u gastrointestinalnom traktu koje ima za posljedicu pojavu oku nevidljivih tragova krvi (hemoglobina) u stolici.

Kada trebate pretragu?

Ova pretraga provodi se na redovitom godišnjem sistematskom pregledu zdravlja u svrhu ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva.

Što obuhvaća pretraga?

Postupak testiranja sastoji se od dvije faze koje provode pacijent i zdravstveni (laboratorijski) djelatnik. Prvu fazu postupka provodi pacijent kod kuće na način da pravilno prikupi uzorke stolice. Potrebno je uzeti po dva mala uzorka s različitih mjesta na površini tri uzastopne stolice u odgovarajuće posudice (npr. uzorke stolice I u posudicu I, uzorke stolice II u posudicu II, uzorke stolice III u posudicu III). Označite posudice imenom i prezimenom. Pohranite posudice s uzorcima stolice u hladnjaku (najduže 5 dana) i odmah nakon uzimanja treće stolice dostavite u laboratorij.
Rezultati su gotovi isti dan.

Kako se pripremiti?

7 dana prije testa ne preporučuje se uzimati lijekove koji mogu dovesti do krvarenja u probavnom sustavu i pojave krvi u stolici (aspirin, indometacin, fenilbutazon, rezerpin, kortikosteroidi i dr.). Test treba odgoditi kod proljeva, menstruacije, krvarenja iz hemoroida i hematurije (pojava krvi – eritrocita u urinu).