LLETZ biopsija cerviksa

Opis usluge

LETZ je zahvat kojim se odstranjuje transformacijska zona vrata maternice niskovoltažnom „dijatermijskom petljom”, električnom omčicom i služi za uklanjanje bolesnog tkiva vrata maternice (CIN) u transformacijskoj zoni, za konizaciju te za direktnu i ciljanu biopsiju vrata maternice pod kontrolom kolposkopa. Prednost ove metode je to što se izvodi ambulantno, ne boli (lokalna anestezija), minimalno je invazivna i maksimalno poštedna te kratkotrajna (oko 5 minuta). Predstavlja sigurno, alternativno rješenje konizaciji.
Prednosti su što je smanjen dugi postoperativni oporavak pacijentice. Cijeljenje rane je optimalno te je prisutno minimalno postoperativno krvarenje i bolovi. Dobiveni materijal je pogodan za patohistološku analizu (PHD). Vidljiv je i izvrstan krajnji kozmetički efekt (kao da ništa nije ni rađeno) što je od presudne važnosti za žene koje nisu još rađale. Metoda je to koja zadovoljava visoke kriterije terapeuta i pacijenta.

LETZ konizacija ili LETZ biopsija indicirana je kod patološkog nalaza PAPA testa (CIN I, CIN II, CIN III), a nakon kolposkopije i patohistološkog nalaza.

Što obuhvaća LETZ?

Niskovoltažnom „dijatermijskom petljom”, električnom omčicom, odstranjuje se transformacijska zona vrata maternice pri čemu istodobno duž crte reza dolazi i do koagulacije tkiva, odnosno zatvaranja krvnih žila. LETZ, između ostalog, služi i za liječenje kondiloma, biopsiju, konizaciju, neke ginekološke operacije u općoj anesteziji, uklanjanje genitalnih lezija i izraslina i dr.

Kako se pripremiti?

Najbolje je LETZ obaviti u sredini menstruacijskog ciklusa.