LH

Što je LH?

LH je hormon hipofize koji upravlja radom spolnih žlijezda, jajnika i testisa. LH regulira obje važne uloge spolnih žlijezda, a to su endokrina (stvaranje ženskih i muških spolnih hormona) i gametogena (rast i dozrijevanje ženskih i muških spolnih stanica, jajne stanice i spermija).

Kada trebate pretragu?

Ovu pretragu trebate kada imate neki od poremećaja u menstruacijskom ciklusu (policistični izgled jajnika, izostanak ovulacije, neredovita mjesečna krvarenja) ili smanjen broj i/ili pokretljivost spermija. LH se često određuje u obradi neplodnosti i u žene i u muškarca.

U žena, nagli porast LH u krvi sredinom menstruacijskog ciklusa izaziva ovulaciju i omogućuje oplodnju jajne stanice, stoga određivanjem LH možete predvidjeti nastup ovulacije (plodni dani u menstruacijskom ciklusu).

Što obuhvaća pretraga?

Za određivanje LH uzima se krv iz vene.

Rezultati su gotovi isti dan.

Kako se pripremiti?

Ako je prema preporuci liječnika potrebno izmjeriti koncentraciju LH unutar menstruacijskog ciklusa, optimalno vrijeme za vađenje krvi je od 3. do 6. dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstrualnog krvarenja).

Ako je menstrualno krvarenje izostalo više od mjesec dana (a isključena je trudnoća), nije potrebno čekati 3. do 6. dan narednog ciklusa za određivanje LH.

Za predviđanje ovulacije potrebno je određivati LH počevši od 10. pa sve do 14. dana ciklusa kako bi se pratio porast u izlučivanju hormona iz dana u dan.