LLETZ konizacija cerviksa

Opis usluge

LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone) način je liječenja koji koristimo kako bismo uklonili displastične promjene na vratu maternice te ujedno smanjili vjerojatnost nastanka karcinoma vrata maternice.

LLETZ konizacija je potrebna ukoliko je nalaz biopsije tj. histološki nalaz abnormalan (pokazuje teži stupanj promjena na epitelnim stanicama vrata maternice), a kontrolni PAPA test nakon biopsije je i dalje abnormalan (CIN II ili CIN III).

Takav nalaz PAPA testa pokazuje da promjena nije odstranjena u cijelosti i da je potrebno provesti liječenje konizacijom do potpunog izlječenja.

Što obuhvaća LLETZ konizacija cerviksa?

Prije samog zahvata dobit ćete lokalnu analgeziju, tako da ćete biti budni tijekom LLETZ zahvata. Liječnik će ponovno pregledati cerviks kolposkopom, na isti način kao što ste već pregledani prije zahvata. Koristeći finu omčicu priključenu na struju odstranit će abnormalno tkivo vrata maternice (cerviksa). Obzirom da vrlo tanka omčica omogućuje precizan zahvat i minimalno oštećenje tkiva oko područja koje treba ukloniti, postupak je izrazito poštedan i postao je „zlatni standard” u liječenju preinvazivnih promjena vrata maternice.

Kako se pripremiti?

Prije LLETZ -a potrebno je učiniti kolposkopski pregled u našoj poliklinici te dogovoriti prikladan datum za izvođenje zahvata ovisno o fazi ciklusa. Također ćemo Vam objasniti rizike i prednosti postupka, što možete očekivati kad dođete na zahvat te odgovoriti na sva Vaša pitanja i nejasnoće. Na pregled je potrebno donijeti svu medicinsku dokumentaciju te obavijestiti liječnika i medicinsku sestru o lijekovima koje uzimate ili alergijama koje imate.