Magnetoterapija

Što je magnetoterapija?

Glavno djelovanje elektromagnetskog polja koje se koristi u terapijske svrhe je povećanje metabolizma, stabilizacija K/Na pumpe, odnosno membranskog potencijala te dijelom povećanje parcijalnog tlaka kisika i njegove utilizacije.

Jednostavnije rečeno, pulsno magnetsko polje (koje se danas upotrebljava u fizioterapiji) djeluje prije svega na staničnu membranu i elekrolite u njoj. Pod magnetnim valovima povećava se propusnost stanične membrane, ubrzava se njezin metabolizam, poboljšava se stvaranje molekula odgovornih za energiju i snagu te se ubrzava odvoz „smeća” iz same stanice. Sve to pospješuje oporavak tkiva napadnutog nekim patološkim procesom.

Kada trebate magnetoterapiju?

Ovu vrstu terapije koristimo za bolesti koštano-mišićnog sustava, osteoporoze, upalne i degenerativne reumatske bolesti, bolesti središnjeg i perifernog živčanog sustava, stanja nakon trauma i operativnih zahvata i dr.

Što obuhvaća magnetoterapija?

Magnetoterapija obuhvaća primjenu pulsnog magnetskog polja uređajem za magnetoterapiju na dio tijela gdje je problem prisutan. Terapija traje od 15 do 30 minuta, ovisno o problemu pacijenta.

Kako se pripremiti?

Potrebna je indikacija fizijatra koji će utvrditi postoje li razlozi zbog kojih pacijent ne bi trebao pristupiti terapiji.