Mikrobiološka analiza cervikalnog obriska

Opis usluge

Kasno dijagnosticirane i neliječene spolne bolesti mogu imati ozbiljne posljedice. Upale jajovoda i jajnika uzrokovane
klamidijama, ureaplazmom, mikoplazmom te aerobima mogu dovesti do stvaranja ožiljkastih promjena, apscesa i začepljenja jajovoda koji pridonose rastu rizika za neplodnost i nastanak ektopične (izvanmaternične) trudnoće.
Cervikalne obriske je potrebno učiniti:
1. Kod sumnje na spolno prenosive bolesti ili druge upale spolnih organa
2. U sklopu priprema za trudnoću u predkoncepcijskoj obradi kako bismo na što manju mjeru sveli moguće komplikacije uzrokovane infekcijom u trudnoći
3. Kod abnormalnog PAPA testa
4. U obradi prije dijagnostičkih ili operacijskih zahvata koji uključuju ulazak u materište (dijagnostička ili operacijska histeroskopija, histerosalpingografija – ispitivanje prohodnosti jajovoda)

Što obuhvaća uzimanje obrisaka (AE,MIK,UR,KL)?

Postupak uzimanja cervikalnih obrisaka je bezbolan, a obavlja se tijekom ginekološkog pregleda nakon postavljanja spekuluma. Pomoću štapića s pamučnom vatom na vrhu uzima se obrisak iz cervikalnog kanala ili evantualno rodnice. Uzorak se u transportnom mediju (hranjivoj podlozi-epruveti) dostavlja u mikrobiološki laboratorij gdje se provodi analiza. Obriscima cerviksa kontroliramo prisutnost klamidije, ureplazme, mikoplazme te aeroba.

Kako se pripremiti?

Prije uzimanja uzoraka za cervikalne obriske preporučuje se suzdržavanje od seksualnih odnosa od 24 do 48 sati prije postupka. Ne koristite vaginalnu terapiju i ne ispirite rodnicu irigatorima. Nakon antibiotske terapije treba proći najmanje 7 dana ukoliko Vam liječnik nije savjetovao drugačije.