MR fistulografija

Što je MR fistulografija?

MR fistulografija je fistulografija tehnikom magnetske rezonancije kojom se dobiju kvalitetni 3D podaci s dubinskom analizom struktura tkiva koji omogućuju precizni i sveobuhvatni prikaz morfologije bolesti. MR tehnologija koja se primjenjuje ugodna je za pacijenta, bezbolna i potpuno neškodljiva. Visoka kvaliteta MR prikaza čini ovaj pregled metodom primarnog izbora i omogućuje brzo i kvalitetno kirurško/proktološko liječenje.

Kada trebate MR fistulografiju?

MR fistulografiju trebate tijekom kirurške/proktološke obrade akutnih ili kroničnih bolova u perinealnoj regiji, područja oko čmara kao i evidentnih akutnih ili kroničnih upalnih procesa s curenjem gnojnog sadržaja oko čmara.

Neka od ovih stanja nose visoki rizik za zdravlje pacijenta, moguć razvoj opsežnih upalnih promjena sa sepsom i drugih upalnih stanja retroperitonealnih mekih tkiva koja mogu ugroziti život pacijenta te ih treba na vrijeme dijagnosticirati kako bi se provelo uspješno liječenje.

Što obuhvaća MR fistulografija?

Pretraga je ugodna i bezbolna. Kod pregleda se ne apliciraju intravenska kontrastna sredstva. Kod pregleda se analiziraju meka tkiva perinealne regije, područje oko završnog debelog crijeva i čmara te strukture
male zdjelice.

Kako se pripremiti?

Dan prije pregleda potrebno je uzeti sredstvo za čišćenje kako bi se crijeva dobro ispraznila što omogućuje
nesmetani prikaz svih struktura male zdjelice i perineuma. Na pregled doći natašte.