MR glave

Što je MR glave?

Magnetska rezonancija (MR) je neinvazivna dijagnostička metoda za dobivanje slika tijela. Za razliku od rendgenskog snimanja (RTG) i višeslojne kompjutorizirane tomografije (MSCT), koji za dobivanje dijagnostičkih slika upotrebljavaju rendgenske zrake, magnetska rezonancija (MR) upotrebljava snažan magnet i radiovalove.

Kada trebate MR glave?

Pretraga se radi na indikaciju neurologa, neurokirurga ili drugih liječnika, a kod novotvorina (tumora na mozgu), raznih bolesti moždanog parenhima poput multiple skleroze, krvarenja i traume glave, inzulta te upalnih i drugih stanja kao i bolesti ostalih struktura lubanje.

Što obuhvaća MR glave?

MR mozga je pretraga mozga metodom magnetske rezonancije. Omogućuje najdetaljniji prikaz mozga od svih postojećih radioloških metoda. Ovom metodom se mogu analizirati promjene u parenhimu mozga (tumorski procesi, infarkt, multipla skleroza i dr.) krvne žile mozga te ostale strukture glave. Metoda nema poznatih štetnih učinaka na ljudski organizam.

Kako se pripremiti?

Potrebno je donijeti svu medicinsku dokumentaciju vezanu za pregled koji se obavlja te prije pretrage ukloniti sve metalne predmete s tijela i odjenuti odjeću koju će Vam biti lako skinuti s dijela tijela koji treba pregledati. Ako osjećate strah od skučenih prostora (klaustrofobija) recite to osoblju ili doktoru prije početka pretrage. Doktor Vam može preporučiti uzimanje blagog sedativa.