MR kralježnice

Što je MR kralježnice?

Magnetska rezonancija (MR) je neinvazivna dijagnostička metoda za dobivanje slika tijela. Za razliku od rendgenskog snimanja (RTG) i višeslojne kompjutorizirane tomografije (MSCT), koji za dobivanje dijagnostičkih slika upotrebljavaju rendgenske zrake, magnetska rezonancija (MR) upotrebljava snažan magnet i radiovalove.

Kada trebate MR kralježnice?

Razlog izvođenja pretrage prvenstveno ovisi o Vašim (pacijentovim) simptomima. Ukoliko obiteljski liječnik ili specijalist (neurolog, neurokirurg, traumatolog, fizijatra i dr. ) procijeni da su Vaši simptomi povezani s promjenama kralježnice i kralježnične moždine te da je magnetska rezonancija dijagnostička metoda koja će dati najdetaljniji odgovor o uzrocima Vaše bolesti, uputit će Vas na magnetsku rezonanciju kralježnice. Pretragu trebate kod tumorskih, degenerativnih (osteohondroza, osteoartroza), upalnih i drugih bolesti kralježnice i kralježnične moždine.

Što obuhvaća MR kralježnice?

Od vas se može tražiti da potpišete informirani pristanak za traženu pretragu te da uklonite sve metalne predmete s odjeće i tijela prije ulaska u sobu u kojoj se nalazi uređaj za magnetsku rezonanciju. Osoblje koje radi na uređaju će Vas polegnuti na stol uređaja u položaj na leđa te postaviti dodatni uređaj, koji se zove zavojnica, oko dijela tijela, odnosno dijela kralježnice koji se pregledava. Taj uređaj služi za odašiljanje i primanje radiovalova u i iz tijela i osigurava kvalitetu dobivenih slika. Stol uređaja će vas uvući u sredinu uređaja za magnetsku rezonanciju. Ponekad je za detaljniju analizu i točnu dijagnozu potrebna primjena specijalnog kontrastnog sredstva o čemu će Vas obavijestiti radiolog koji vodi pretragu. Kontrastno sredstvo će biti aplicirano kroz venu vaše ruke (paramagnetsko kontrastno sredstvo).

Kako se pripremiti?

Potrebno je donijeti svu medicinsku dokumentaciju vezanu za pregled koji se obavlja te prije pretrage ukloniti sve metalne predmete s tijela i odjenuti odjeću koju će vam biti lako skinuti s dijela tijela koji treba pregledati. Ako osjećate strah od skučenih prostora (klaustrofobija) recite to osoblju ili doktoru prije početka pretrage. Doktor vam može preporučiti uzimanje blagog sedativa.