MR muskuloskeletnog sustava

Što je MR muskuloskeletnog sustava?

Za razliku od rendgenskog snimanja (RTG) i višeslojne kompjutorizirane tomografije (MSCT), koji za dobivanje dijagnostičkih slika upotrebljavaju rendgenske zrake, magnetska rezonancija (MR) upotrebljava snažan magnet i radiovalove. MR je, kao jedina metoda koja pokazuje promjene unutar zglobova te zbog svoje visoke osjetljivosti, metoda izbora kod dijagnostike mišićno-koštanog sustava (trauma, sportske ozljede i sindromi prenaprezanja, upalne bolesti, promjene u sklopu degenerativnih bolesti zglobova te tumori). Ponekad liječnik koji Vas je uputio na pregled ili radiolog koji je analizirao slike Vaše magnetske rezonancije može tražiti dodatno višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju (MSCT) ili kao daljnje praćenje preporučiti ultrazvuk (UZV) ili rendgensko snimanje (RTG).

Kada trebate MR muskuloskeletnog sustava?

Pretragu trebate ako Vaš obiteljski liječnik ili specijalist (ortoped, traumatolog, fizijatar, specijalist sportske medicine ili radiolog…) procijeni da su Vaši simptomi povezani s promjenama mekih tkiva mišića ili zglobova i koštano-zglobnog sustava te da je magnetska rezonancija dijagnostička metoda koja će dati najdetaljniji odgovor o uzrocima vaše bolesti.

Što obuhvaća MR muskuloskeletnog sustava?

Obavezno ukloniti sve metalne predmete s tijela prije ulaska u sobu u kojoj se nalazi MR uređaj. Osoblje koje radi na uređaju će Vas polegnuti na stol uređaja u položaj koji ovisi o mišićno-koštanom dijelu tijela koji se pregledava. Dodatni mali uređaj, zavojnica, će biti postavljen oko dijela tijela koji se pregledava. Služi za odašiljanje i primanje radiovalova u i iz tijela i osigurava kvalitetu dobivenih slika. Ponekad je, za detaljniju analizu i točnu dijagnozu, potrebna primjena specijalnog kontrastnog sredstva koje se aplicira kroz venu Vaše ruke (IV) ili direktno u zglobni prostor (direktna MR artrografija). Za vrijeme izvođenja pretrage, osoblje koje upravlja MR uređajem će Vas promatrati kroz prozor iz druge prostorije. Dio tijela se snima u različitim uvjetima snimanja koji svaki zasebno može trajati 2 do 15 minuta, a cijela pretraga može trajati i preko sat vremena.

Kako se pripremiti?

Donijeti svu medicinsku dokumentaciju vezanu za pregled koji se obavlja te, eventualno, prije pretrage ukloniti sve metalne predmete s tijela i odjenuti odjeću koju će vam biti lako skinuti s dijela tijela ili zgloba koji treba pregledati. Ako osjećate strah od skučenih prostora (klaustrofobija) recite to osoblju ili doktoru prije početka pretrage te Vam doktor može preporučiti uzimanje blagog sedativna.