MSCT kalcijski score koronarnih arterija

Što je MSCT  kalcijski score koronarnih arterija?

Kalcijski score je metoda kojom otkrivamo postojanje i rasprostranjenost kalcificiranih aterosklerotskih promjena na srčanim krvnim žilama, poglavito arterijama. Kalcifikacija (povećano nakupljanje ili odlaganje kalcija u tkivu) ukazuju na postojanje aterosklerotskih promjena na srčanim arterijama, ali ove promjene su uglavnom starijeg datuma i smatramo ih stabilnima te ne očekujemo da bi mogle rupturirati i time prouzročiti srčani udar. Nažalost, postoje i svježe aterosklerotske promjene na krvnim žilama koje smatramo „nestabilnima“ i koje su glavni uzrok pojave srčanog infarkta. U njima je količina odloženog kalcija manja pa možemo reći da sadržaj kalcija u aterosklerotskim promjenama na krvnim žilama ukazuje na stabilnost plaka i vjerojatnost srčanog infarkta.

Kada trebate MSCT  kalcijski score koronarnih arterija?

Pretragu trebate ako imate čimbenike s visokim rizikom za nastanak kardiovaskularanih bolesti (povećana razina kolesterola i triglicerida u krvi, povišeni krvni tlak, šećerna bolest, pušenje, pretilost i dr.).

Što obuhvaća MSCT  kalcijski score koronarnih arterija?

Usporedbom dobivenih s očekivanim vrijednostima kod zdravih ljudi bez bolova u prsima i poznate koronarne bolesti, dobivamo još jednu vrijednu informaciju o stanju krvnih žila srca.

Kako se pripremiti?

Nije potrebna posebna priprema.