MSCT kralježnice

Što je MSCT kralježnice?

Višeslojna kompjutorizirana tomografija (MSCT) je dijagnostička metoda oslikavanja tijela koja koristi rendgenske zrake (RTG) u stvaranju slojevnih presjeka kroz tijelo.

Kada trebate MSCT kralježnice?

Pretragu radite na indikaciju neurologa, neurokirurga, fizijatra ili liječnika drugih specijalnosti primarno kod traumatskih promjena. Može se raditi i kod drugih bolesti, prvenstveno koštanog dijela kralježnice, te kod pacijenata koji zbog klaustrofobije ili metalnih stranih tijela ne mogu učiniti MR kralježnice.

Što obuhvaća MSCT kralježnice?

Od Vas će se tražiti da potpišete informirani pristanak na dijagnostički postupak u zoni zračenja i eventualnu primjenu kontrastnog sredstva. Stol će Vas uvući u sredinu uređaja za kompjutoriziranu tomografiju. Morate biti mirni tijekom pretrage jer pokreti mogu uzrokovati lošu kvalitetu slike. Uglavnom, kompletna pretraga traje samo nekoliko minuta. Ponekad je, za detaljniju analizu i točnu dijagnozu, potrebna primjena specijalnog kontrastnog sredstva koje se aplicira kroz venu ruke (IV). Neke osobe imaju alergiju na intravensko jodno kontrastno sredstvo koje se primjenjuje i može biti potrebna primjena lijekova (premedikacija) kako bi se pretraga mogla za pacijenta sigurno izvesti. Ovom metodom se mogu analizirati prvenstveno promjene na koštanim strukturama kralježnice (trauma, degenerativne promjene i dr.).

Kako se pripremiti?

Potrebno je donijeti svu medicinsku dokumentaciju vezanu za pregled koji se obavlja. Ukoliko Vam je poznato da ste alergični na kontrastno sredstvo, prije pretrage obavijestite medicinsko osoblje.