Natrij

Što je natrij?

Natrij je elektrolit prisutan najvećim dijelom u krvi. Neophodan je za normalno funkcioniranje organizma, naročito mišića i živaca. Natrij unosimo hranom (sol), potrebne količine ostaju u tijelu, a višak se izlučuje urinom. Održavanje ravnoteže natrija u organizmu omogućuju hormoni i osjećaj žeđi. Promjene količine natrija u krvi uzrokuju i promjene u količini vode u organizmu, što dovodi do dehidracije ili edema, naročito na nogama.

Kada trebate pretragu?

Simptomi snižene količine natrija u krvi (hiponatremija) su slabost, zbunjenost, ravnodušnost, pojačano znojenje, a povišene količine natrija u krvi (hipernatremija) su žeđ, smanjeno izlučivanje urina, grčevi u mišićima, nervoza. Ovu pretragu trebate i ako ste dijabetičar ili imate visok krvni tlak. Natrij u mokraći trebate odrediti prema preporuci liječnika ako imate poremećaj u radu bubrega.

Što obuhvaća pretraga?

Za određivanje natrija uzima se krv iz vene. Za određivanje natrija u urinu potrebno je donijeti mokraću prikupljanu tijekom čitavog dana i noći (dnevni urin ili 24-satna mokraća). Rezultati određivanja su gotovi isti dan.

Kako se pripremiti?

Nije potrebna posebna priprema. Mnogi lijekovi (kortikosteroidi, laksativi, antitusici, oralni kontraceptivi, ACE inhibitori, diuretici, antibiotici, antidepresivi, itd.) utječu na koncentraciju natrija u krvi. Pogledajte upute za pravilno prikupljanje 24-satne mokraće. LINK ZA UPUTU.