Određivanje krvne grupe

Što je krvna grupa?

Krvna grupa je naziv za obilježja (antigene) koji se nalaze na površini crvenih krvnih stanica, eritrocita. Postoje 4 krvne grupe ABO sustava (A, B, AB ili O). Ako se na eritrocitima nalazi i Rh antigen, osoba ima Rh-pozitivnu krvnu grupu, a ako Rh-antigen nije prisutan, osoba je Rh-negativna. Određivanje Rh-faktora posebno je značajno za trudnice (zbog Rh-senzibilizacije tijekom trudnoće).
Krv koja se prima putem transfuzije mora biti krvne grupe identične primatelju (krv dobrovoljnog davatelja i primatelja moraju biti kompatibilne) kako nebi došlo do imunološkog odgovora, odnosno transfuzijske reakcije koja može imati vrlo ozbiljne posljedice po zdravlje primatelja. Prilikom svakog određivanja krvne grupe radi se istovremeno i provjera prisustva antieritrocitnih protutijela u krvi. Istu krvnu grupu imamo cijeli život. Za razliku od toga pojava antieritrocitnih protutijela je promjenjiva.

Kada trebate pretragu?

Određivanje krvne gupe radi se obvezno prije operativnih zahvata, prije primanja transfuzije krvi, prije darivanja krv, prije nego se daruje neki organ za transplantaciju, prilikom prvog pregleda trudnice, ili prije začeća, te u slučaju da se želi utvrditi krvno srodstvo s nekom osobom.

Što obuhvaća pretraga?

Kako se pripremiti?

Nije potrebna posebna priprema.