Postavljanje intrauterinog uloška (spirale)

Opis usluge

Intrauterini uložak IUD (intrauterine device, spirala) sastoji se od komadića plastike koji je svojim oblikom prilagođen unutrašnjosti maternice. Obložen je bakrenom žicom (bakrena spirala) ili je uložen u hormonski (gestagenski) cilindar.

IUD se postavlja u svrhu zaštite od začeća ili regulacije obilnih krvarenja, ovisno o odabiru intrauterinog uloška. Postavljanje intrauterinog uloška (IUD-spirale) najbolje je učiniti pri samom kraju menstruacijskog krvarenja zbog lakše prohodnosti kroz kanal vrata maternice.

Što obuhvaća postavljanje IUD-a?

Sam postupak provodi se dok pacijentica leži na ginekološkom stolu. Prvo se opere vanjsko spolovilo i rodnica dezinfekcijskim sredstvom. U rodnicu se postavlja opstetričko zrcalo (spekulum), jednozubom hvataljkom nježno se prihvate prednja usna vrata maternice. Sondom se prođe kroz kanal vrata maternice i uđe u šupljinu maternice do fundusa (dna maternice) te se izmjeri dužina. Potom kalibriramo intrauterini uložak prema danim mjerama te ga pomoću aplikatora nježno uvedemo u materište. Izvadimo aplikator i porežemo niti intrauterinog uloška koje prominiraju iz cerviksa. Ultrazvukom provjerimo je li spirala na svom mjestu u materištu. Ultrazvučna kontrola se preporuča nakon sljedećeg menstruacijskog krvarenja.

Kako se pripremiti?

Postavljanje intrauterinog uloška radi se od 3. do 5. dana menstrualnog ciklusa (ovisno o obilnosti krvarenja).