Pregled gastroenterologa

Što je pregled gastroenterologa?

Gastroenterološki pregled je subspecijalistički pregled kojim se na temelju anamneze, kliničkog pregleda i laboratorijskih nalaza procjenjuje potreba za daljnjom gastroenterološkom dijagnostičkom obradom.

Kada trebate pregled gastroenterologa?

Pregled gastroenterologa trebate kada imate probavne smetnje, bolove u gornjem trbuhu, povraćanje, promjene u funkciji crijeva (izmjene proljeva i zatvora) ili krvarenje.

Što obuhvaća pregled gastroenterologa?

Gastroenterološki pregled se sastoji od uzimanja anamneze, razgovora o dosadašnjim bolestima i postojećim teškoćama, pregleda učinjenih nalaza te kliničkog pregleda. Pregled obuhvaća dijagnostiku i liječenje tegoba probavnog sustava (jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo, jetra, žučni mjehur i gušterača). Gastroenterološkim pregledom se na temelju laboratorijskih nalaza i kliničkog pregleda procjenjuje potreba za daljnjom gastroenterološkom dijagnostičkom obradom. Takva obrada može uključivati gastroskopiju, kolonoskopiju i UZV pregled trbušne šupljine koji se obavljaju u ambulantnim uvjetima ili eventualno invazivnije dijagnostičke postupke koji se obavljaju u bolničkim uvjetima (biopsija jetre, ERCP, itd).

Kako se pripremiti?

Na gastroenterološki pregled potrebno je donijeti medicinsku dokumentaciju te znati nazive lijekova koje uzimate.