Pregled otorinolaringologa

Što je pregled otorinolaringologa?

Pregled otorinolaringologa je specijalistički pregled uha, nosa i grla koji se izvodi pomoću specifičnih pomagala poput spekuluma, ušnih lijevaka, fiberendoskopa i otomikroskopa. Na temelju anamneze i kliničkog pregleda usne šupljine, ždrijela, grkljana, nosa, uha i vrata utvrđuje se njihovo stanje te određuje i preporučuje vrsta liječenja, ali i potrebnih daljnjih dijagnostičkih metoda.

Kada trebate pregled otorinolaringologa?

Pregled otorinolaringologa trebate kada imate učestale tegobe s disanjem kroz nos, sekrecijom iz nosa u ždrijelo, osjećajem pečenja/stezanja i/ili bola u ždrijelu, promjene boje glasa/promuklosti, bola u uhu, slabijeg sluha i/ili osjećaja punoće u uhu.

Što obuhvaća pregled otorinolaringologa?

Pregled usne šupljine i ždrijela provodi se direktnim pogledom na strukture, tzv. direktoskopija. Utvrđuje se stanje sluznice, zubi, jezika te krajnika i mekog nepca. Pregled grkljana i dubljih dijelova ždrijela kao i nosa radi se pomoću fiberendoskopa, savitljivog optičkog sistema koji se uvodi kroz nosnu šupljinu. Pregled uha izvodi se posebnim mikroskopom (otomikroskop) radi boljeg i temeljitijeg prikaza samog bubnjića. Vrat pa i usna šupljina pregledavaju se također palpacijom pipanjem struktura u prvom redu velikih žlijezda slinovnica, štitne žlijezde te eventualno povećanih limfnih čvorova. Uočavanje određenih promjena koje ukazuju na postojanje ili na sumnju u postojanje bolesti zahtijevaju dodatne dijagnostičke preglede.

Kako se pripremiti?

Nije potrebna posebna priprema.